skip to Main Content

Op weg naar Kopenhagen: Matthijs Witkam

Matthijs wil zien waar het gebeurt, hoe het gebeurt en wat er gebeurt

In december vindt in Kopenhagen de VN-klimaattop plaats, die moet leiden tot een krachtige opvolger van het Kyoto-protocol. De komende maanden besteedt duurzamestudent.nl aandacht aan studenten die naar die top in Kopenhagen gaan. Deze bijdrage komt van Matthijs Witkam (26), penningmeester van Morgen, administratief medewerker Radboud Universiteit Nijmegen en student politicologie.

Leuk dat je naar de klimaatconferentie Kopenhagen gaat! Hoe heb je dat geregeld?
Ik hoorde via Morgen van een organisatie die een busreis erheen en slaapplekken daar organiseert. Ik ben naar een informatieavond gegaan, heb daar gehoord wat de organisatie daar ongeveer gaat doen en hoe het praktisch in elkaar steekt. De reis blijkt te worden verzorgd door GroenFront, dat meestal in het nieuws komt met radicalere acties. Ik zal in Kopenhagen niet meedoen aan zulke acties, maar ik wil wel vreedzaam demonstreren voor een goed akkoord. Er zijn nog meer plaatsen beschikbaar, dus geef je ook snel op šŸ™‚

Wat ga je daar doen?
Ik wil erbij zijn. Ik wil zien waar het gebeurt, hoe het gebeurt en wat er gebeurt. Ik ga demonstreren, mensen ontmoeten, heel veel inspiratie opdoen en mijn kennis over klimaatverandering en klimaatverdragen vergroten.

Klinkt interessant… Hoe bereid jij je hierop voor?
Ik moet nog warme kleren kopen en zal kijken of ik nog een stadskaart van Kopenhagen heb liggen, want ik was er afgelopen zomer toevallig ook. We sliepen toen in een jeugdherberg vlakbij het congrescentrum waar nu de conferentie plaatsvindt. Ik ga me nog inlezen in de voorstellen, mogelijke uitkomsten en de benodigde uitkomsten. Ook wil ik ongeveer weten wat voor gave dingen er verder in Kopenhagen te doen zijn in die anderhalve week.

Wat lijkt jou de ideale uitkomst van de klimaatconferentie?
De ideale uitkomst lijkt mij volstrekt onhaalbaar.

En heb je daar iets van invloed op of kom je toch vooral als toeschouwer?

Ik hoop bij te dragen aan een grote mensenmassa die een duurzame oplossing voor de toekomst eist.

Terug in het hier & nu: heb je een “duurzame” levensstijl?
Ik koop weinig spullen en de spullen die ik koop moeten lang meegaan. Ik zet me via onder andere Morgen en UMP Nijmegen in voor het aanmoedigen van studenten, hogescholen en universiteiten tot duurzamere keuzes. Ik eet weinig en steeds minder vlees en ik reis eigenlijk altijd per fiets, skates, trein, bus of in een volle auto.

Komen duurzame thema’s als klimaat, materialen, eerlijke economie etc. ook terug in je studie?
In mijn studie ben je redelijk vrij in je onderwerpkeuze. Ik heb eens een verslag geschreven over het Kyoto-protocol en diverse vakken gevolgd over economie, duurzaamheid en politiek.

Kopenhagen is wel koud in de winter. Wat zou volgens jou een relaxtere locatie zijn voor zo’n conferentie?
Kopenhagen is relatief dichtbij, dus ik stoot weinig broeikasgassen uit om er te komen. Bovendien is het een leuke stad waar je met Engels goed terecht kunt. Voor mij hadden steden in Frankrijk, Duitsland, België, Noord-Italië of Zuid-Engeland ook wel gemogen, maar ik vind het wel handig om er makkelijk heen te kunnen en de lokale taal of Engels een beetje te kunnen spreken.

Heb je nog wat tips & links voor ons – ter inspiratie of voor meer info?
www.sargasso.nl – goed weblog met aandacht voor thema’s die ik interessant vind in de politiek, economie, klimaatkunde en actualiteit
www.hitchhikersguidetotheocean.net – weblog van twee vrienden van me die liftend per schip de wereld rondreizen

Back To Top