skip to Main Content

Op weg naar Kopenhagen: Maayke Damen

Initiatiefnemer Jongeren Kopenhagen Coalitie

In december vindt in Kopenhagen de VN-klimaattop plaats, die moet leiden tot een krachtige opvolger van het Kyoto-protocol. De komende maanden besteedt duurzamestudent.nl aandacht aan studenten die naar die top in Kopenhagen gaan. Deze bijdrage komt van Maayke Damen (23), student Sustainable Development: Environmental Policy and Management in Utrecht.

Leuk dat je naar de klimaatconferentie Kopenhagen gaat! Hoe heb je dat geregeld?
Vorig jaar was ik na lang lobbyen de eerste jongerenvertegenwoordiger in de Nederlandse delegatie naar de UNFCCC conferentie in Polen. Dat was zo’n geweldige ervaring! (zie ook www.duurzamestudent.nl/tag/poznan). Ik mocht zelfs speechen voor Ban Ki Moon en allerlei andere wereldleiders. Ik en een heleboel andere jongeren van over de hele wereld hebben toen ons best gedaan onze speerpunten te pluggen. Maar eigenbelang en de patstelling tussen China en de VS bleken de boventoon te voeren. Toen dacht ik: wij zijn de enige generatie die wat aan het klimaatprobleem kunnen doen, daarna is het waarschijnlijk te laat, dus we moeten NU wat doen. In Nederland ben ik met een aantal organisaties om de tafel gaan zitten en die vonden dat ook. Toen hebben we besloten de Jongeren Kopenhagen Coalitie op te richten. Onze website www.kopenhagenactnow.nl is sinds 22 oktober de lucht in en we gaan met een team van Nederlandse jongeren naar Kopenhagen om daar de stem van de Nederlandse jeugd te laten horen!

Wat ga je daar doen?
We gaan onze standpunten daar laten klinken, in de Nederlandse delegatie, maar ook bij andere delegaties! We zullen een aantal toffe acties ondernemen en proberen om van Kopenhagen een succes te maken!

Wat lijkt jou de ideale uitkomst van de klimaatconferentie?
Een unaniem geratificeerd klimaatverdrag dat sterk genoeg is om ‘run-away’ klimaatverandering te voorkomen en op tijd in werking treedt. Daarbij moet natuurlijk wel rekening worden gehouden met historische emissies en draagkracht van de verschillende landen. Bovendien hoop ik dat er genoeg geld op tafel komt om adaptatie en mitigatiemaatregelen te nemen. Persoonlijk vind ik de problemen rondom ontbossing heel interessant dus zal ik me daar op richten, maar de bottom-line is: ACT NOW!

Terug in het hier & nu: heb je een ‘duurzame’ levensstijl?
Ik eet zo min mogelijk vlees, koop als mijn budget dat toelaat biologische producten, reis altijd met het OV, woon in een optimaal geïsoleerde woning, heb groene stroom van het Afval Energie Bedrijf, een waterbesparende douchekop etcetera. Toch kan het nog altijd veel beter. Ik vind ontwikkelingen als groene muren en energieopleverende woningen dan ook super interessant! Daarnaast probeer ik ook anderen te inspireren en te laten zien dat duurzaamheid veel kansen genereert!

Komen duurzame thema’s als klimaat, materialen, eerlijke economie etc. ook terug in je studie?
Zeker weten, ik studeer Sustainable Development dus de naam zegt het al.

Kopenhagen is wel koud in de winter. Wat zou volgens jou een relaxtere locatie zijn voor zo’n conferentie?
Ja hoor, ik kan gewoon met de trein naar Kopenhagen. Scheelt een heleboel vliegkilometers! En vele andere landen in Europa (waar vaak ook de grote delegaties vandaan komen) gaan ook met de trein naar Kopenhagen. Daarnaast zit het hoofdkantoor van de UNFCCC in Bonn en ook zij hoeven nu niet te vliegen.

Heb je nog wat tips & links voor ons – ter inspiratie of voor meer info?

Check: www.kopenhagenactnow.nl! Drop je idee en wie weet mag jij met ons team mee naar Kopenhagen!

Back To Top