skip to Main Content

Door de redactie getest: jonge kaas

De redactie van duurzamestudent.nl heeft weer een niew product getest. Er is actief gestemd op de poll en dit keer is de winnaar geworden: jonge kaas.

De redactie van duurzamestudent.nl heeft weer een niew product getest. Er is actief gestemd op de poll en dit keer is de winnaar geworden: jonge kaas.
 
Wat is er beproefd?
Waar hebben wij op gelet tijdens het proeven? Het uiterlijk van de kaas, de geur van de kaas, het mondgevoel en de (na)smaak.
 
Welke kazen zijn getest?
Voor de verzameling van de kazen zijn we bij verschillende supermarkten en biologische winkels langs geweest. Bij de Aldi en Lidl was helaas geen biologische kaas te vinden. De Jumbo had alleen nog belegen kaas liggen. Aangezien het in deze proeverij om jonge kaas gaat is dus ook de Jumbo niet meegenomen in de test. De kazen die wel zijn opgenomen in de test:
Puur & Eerlijk, jong belegen kaas (te koop bij de Albert Heijn a 12,90 per kilo)
Jonge kaas (te koop bij de Natuurwinkel a 11,90 per kilo)
Zuiver zuivel Jonge kaas (te koop bij diverse biologische winkels a 10,95 per kilo)
Bio+  Jonge kaas plakken (te koop bij de Plus en Boni a 17,65 per kilo)
De Groene Koe, Jong belegen plakken (te koop bij de C1000 en verschillende biologische winkels a 14,80 per kilo)
 
De uitslag
Oplopend van de slechtste tot de beste kaas:
 
5. De Groene Koe
Onderaan in de test eindigde de Groene Koe, die tot ‘oudsider‘ werd benoemd. Tijdens het proeven dacht iedereen dat dit een belegen kaas was die per ongelijk tussen de jonge kazen was beland. Niets was minder waar, het waren gewoon jong belegen plakken.
De kaas viel enorm in de smaak ondanks dat hij er in eerste instantie nogal droog uit zag. Deze droogte zette zich ook voort in de mond, hij voelde hard, brokkelig, droog en oud aan. Gelukkig werd dit wel gecompenseerd door de smaak, die was pittig en vol, krachtig en scherp. Eigenlijk was iedereen wel enthousiast over de kaas, maar toch belandde hij onderaan. Dit omdat hij gewoon té scherp was voor een jong belegen kaas. Hou je juist van pittig? Neem dan vooral deze plakken!
 
4. Bio+
Op de vierde plaats belandden de plakken van Bio+. De kaas zag er zweterig uit, ondanks dat hij net uit de koelkast kwam. Zodra je je ogen dicht doet valt het dan ook hartstikke mee. De geur is niet heel bijzonder maar “wel prima” en “goed te doen”. Het mondgevoel wordt vervolgens omschreven als zacht, vettig en een beetje fabrieks. De smaak maakt hier niet veel goed: soft, saai, gemiddeld en lafjes zijn de kernwoorden. Gelukkig worden er ook wat pluspunten over de kaas genoemd: zo heeft de kaas leuke gaten en “zal zeker niet misstaan op een pizza quatro formaggio”.
Al met al is er niks mis met de kaas, er zit gewoon niet heel veel smaak aan. Vandaar ook dat hij uitkomt op een 5,5.
 
3. Zuiver zuivel
Met een gemiddeld eindcijfer van 6,5 komt de Zuiver Zuivel jonge kaas op een derde plaats terecht. De kaas ziet er uitnodigend uit: stevig maar sappig. Aan de geur valt weinig af te meten, hij ruikt vrij neutraal. Wanneer de kaas de mond betreed gaat hij meer spreken. De kaas ligt stevig in de mond en voelt strak en glad. Deze strakheid komt ook terug wanneer de kaas op schaafbaarheid wordt getest. Zelfs met een dunne kaasschaaf komt deze kaas prima uit de test! Dan over naar de smaak: de kaas smaakt licht, zo licht dat hij bijna neutraal en smakeloos wordt. Toch weegt dit niet op tegen het fijne mondgevoel en schaafgemak. Deze kaas krijgt dan ook een voldoende als eindcijfer en wordt geadviseerd als tostikaas.

2. De Natuurwinkel
Op een verdienstelijke tweede plaats komt, met een 7+, de kaas van de Natuurwinkel terecht. Deze jonge kaas oogt zacht en fris, ook de smaak wordt zo omschreven: licht, zacht, romig en een fijne nasmaak. Deze volle, romige kaas voelt erg prettig in de mond maar hierdoor schaaft hij wat minder fijn. Van alle kazen brokkelde deze het meest. Met een dikkere kaasschaaf zou dit probleem wellicht opgelost kunnen worden. Al met al is dit dus een prima kaas, goed te doen op brood, maar ook heerlijk bij een borrel.

1. Puur & Eerlijk jong belegen kaas
Op nummer een staat met een 8- de Puur & Eerlijk kaas van de Albert Heijn. De kaas oogde romig en een beetje kleverig. Dit was echter niet te merken aan het schaafgemak, bij deze kaas was het schaafgemak namelijk het best. Niet gek ook, aangezien dit een jong belegen inplaats van geheel jonge kaas was. Voor het mondgevoel worden termen als “smeltend”, “zacht” en “zompig” gebruikt. De smaak valt eveneens goed: de kaas is iets pittiger dan de andere kazen, voor een aantal iets té pittig (voor een geheel jonge kaas). Door deze pittige smaak wordt hij unaniem uitgeroepen tot de perfecte borrel kaas. Waarschijnlijk mede door de sterkere smaak ruiken de vingers na het eten ook net iets meer. Een tip: een vlaggetje of een stokje kan van pas komen.

Of je nu op zoek bent naar een borrelkaas, een broodtrommeltjes kaas, kaas voor op de pizza of voor op de perfecte tosti. Stuk voor stuk kun je ze nu in een biologische variant te vinden. Eet smakelijk!

Eindnoot: Graag willen wij de Natuurwinkel aan de Nachtegaalstraat en de Albert Heijn, locatie Overvecht in Utrecht, bedanken voor het doneren van hun kaas. Toevallig zijn dit ook meteen de winnaars maar de test is geheel objectief uitgevoerd. Waarschijnlijk waren zij zo overtuigd van hun product dat zij deze graag met ons wilde delen. Hartelijk dank!

Back To Top