skip to Main Content

Books4Life

Studentenproject groeit uit tot keten van tweedehands boekenwinkels

Books for Life is een keten van winkels in tweedehands boeken, waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Het idee van twee rechtenstudenten van de Tilburgse universiteit stamt uit 2004, een jaar later werd de winkel op de campus van de Universiteit van Tilburg geopend. Ruim 90% van de opbrengsten gaat direct naar een goed doel: Amnesty International, Oxfam Novib of kleinschalige projecten in ontwikkelingslanden.

Omdat de Utrechtse filiaal met ruimtegebrek kampt, laten vrijwilligers daarom 100 oudere boeken ‘ontsnappen’ onder het motto ‘Boek zoekt jou’. De vinders mogen deze boeken houden of weer verder doorgeven. Daarnaast kun je, als je met zo’n gevonden boek in de winkel van Books 4 Life komt, kans maken op een boekenbon van de boekhandel.

Studentensteden
De Tilburgse start van de keten was zo succesvol (in 4 jaar werd ruim 24.000 euro opgehaald) dat elders in het land studenten ook enthousiast werden. Inmiddels zijn er door vrijwilligers gerunde winkels in Tilburg, Maastricht, Utrecht, Groningen en Eindhoven. Op 12 januari zal ook de Amsterdamse vestiging haar deuren openstellen voor het publiek.

Om eerst de proef op de som te nemen alvorens hier reclame te gaan maken loop ik (om even aan te sluiten bij de ‘Duurzame shoppingroute Utrecht deel I & II) vanaf Vredenburg de St. Jacobsstraat in. Net na de Jacobikerk zit, verscholen in het pand van Joho, de Utrechtse vestiging van Books 4 Life. Achterin staan boekenkasten gevuld met studieboeken, reisgidsen, streekromannetjes en wereldliteratuur. Een gedeelte van het assortiment wordt ook op Marktplaats gezet, hoor ik van een van de vrijwilligsters.

Inmiddels staat de teller al op ruim 37.000 euro en heeft de keten er voor gezorgd dat er vele boeken zijn hergebruikt. In 2009 werd Books 4 Life genomineerd voor de Idealen-wedstrijd van dagblad Trouw. Meer informatie om eens een boek goedkoop op de kop te tikken, je overbodige lectuur kwijt te raken of om zelf achter de kassa te staan kun je vinden op de website van de stichting.

Tevreden over zowel de aankoopprijs van mijn nieuwe boek als mijn goede daad verlaat ik de winkel, vast niet voor de laatste keer.

Beeld: Flickr.com en Trouw.nl

Back To Top