skip to Main Content

Op weg naar Kopenhagen: Chris van Assen

Neemt als FairClimate ambassadeur deel aan Countdown to Copenhagen

Op duurzamestudent.nl/kopenhagen schenken we aandacht aan studenten die naar de klimaattop in Kopenhagen gaan, met interviews en live-updates. Deze bijdrage komt van Chris van Assen (25), net afgestudeerd in Oceanografie (UvA) en nu werkzaam bij HIER/Klimaatbureau.

Leuk dat je naar de klimaatconferentie Kopenhagen gaat! Hoe heb je dat geregeld?
Samen met een aantal andere ambassadeurs (uit Nederland, maar ook uit Afrika en India) ga ik namens FairClimate naar Kopenhagen. FairClimate is het programma binnen ICCO en Kerk in Actie waarin aandacht besteed wordt aan thema’s binnen klimaatverandering, met de nadruk op de effecten hiervan waar we nu al problemen mee hebben, vooral in ontwikkelingslanden. Ook ‘Kopenhagen’ speelt op dit moment een grote rol binnen FairClimate.

Wat ga je daar doen?
We gaan in Kopenhagen meedoen aan verschillende events binnen de campagne ‘Countdown to Copenhagen’, zoals de grote mars op 12 december. We lopen die dag met zo’n 10.000 man van het centrum van Kopenhagen naar het Bella Center, waar de onderhandelingen plaats vinden. Ook gaan we ergens tijdens de klimaattop een interview met minister Cramer hebben, waarin we haar vragen hoe het volgens haar gaat met de onderhandelingen. Hier gaan we een filmpje van maken voor kinderen in Nederland, zodat ook zij kunnen zien wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt in Kopenhagen.

Hoe bereid jij je hierop voor?
De voorbereidingen zijn op dit moment vooral gericht op de Kinderklimaattop op 30 november in Den Haag, waar we als FairClimate ambassadeurs bij betrokken zijn. Op deze Kinderklimaattop gaan we met kinderen uit heel Nederland in discussie over het belang van het klimaat, en over wat zij nou eigenlijk willen dat er gebeurt met het klimaat en de onderhandelingen in Kopenhagen. Het interview met Minister Cramer is dan ook een ‘antwoord’ op deze Kinderklimaattop.

Hiernaast wil ik me voor vertrek wat meer inlezen over de stand van zaken op dit moment. We worden hier vanuit FairClimate goed mee geholpen, zo hebben we volgende week een meeting met de lobbyist van ICCO om een update over Kopenhagen te krijgen. En dat is ook wel nodig, want er gebeurt iedere dag wel weer iets nieuws op dit vlak!

Wat lijkt jou de ideale uitkomst van de klimaatconferentie?
Een helder, concreet en eerlijk verdrag, waarin vastgelegd is dat ‘de vervuiler betaalt’. Ik hoop dat het een verdrag wordt waaruit blijkt dat alle landen de urgentie van het probleem inzien en bereid zijn om daadkrachtig en met overtuiging oplossingen te zoeken en aan het probleem te gaan werken. Geen korte-termijn denken, niet met de vingers naar elkaar wijzen, maar met z’n allen ‘schouders eronder’ en aanpakken dit probleem: we hebben per slot van rekening maar één planeet en die is van ons allemaal!

Heb jij zelf ook een ‘duurzame’ levensstijl? En wat houdt dat dan in?
Ik probeer duurzaam te leven en ben me met de dag bewuster van de noodzaak, maar ook ik ben zeker geen heilig boontje. Ik hou echt wel van een lekker stukje vlees op z’n tijd, ik heb geen idee of we groene stroom hebben (en ik roep al maanden dat ik m’n huisbaas daarover ga bellen) en ook ik zet de kachel een standje hoger als ik het echt koud heb. Maar wel pas nadat ik een extra trui aangetrokken heb. Ook let ik erg op het uitdoen van de standby- en lichtknopjes, en probeer ik niet te lang onder de douche te staan. Ach weet je, het zijn allemaal maar kleine dingen, maar ook een marathon begint met een paar eerste stappen…

Komen duurzame thema’s als klimaat, materialen, eerlijke economie etcetera ook terug in je studie?
Klimaat wel ja: binnen Oceanografie is de koppeling tussen het klimaat en de oceanen regelmatig aan bod gekomen. De twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en daarom vind ik ook vooral de wetenschappelijke kant achter het hele thema heel interessant. Alhoewel het ergens ook frustreert, want wat weten we nou eigenlijk? De wetenschap achter het klimaatprobleem is zó complex! Dat betekent overigens níet dat we dan maar lekker achterover moeten gaan leunen en kijken wat er gebeurt…

Wat zou volgens jou de ideale plek zijn voor zo’n klimaatconferentie?
Argentinië! Met tussen de onderhandelingen door iedere dag een mooie, typisch Argentijnse, lunch met een goede wijn, zodat de onderhandelaars elkaar ook op een relaxte manier te spreken krijgen (en zo ook daadwerkelijk naar elkaar gaan luisteren). En met aan het einde van een lange dag vol onderhandelingen, afspraken en moeilijke documenten met z’n allen de dansvloer op voor een goede tango! Als dat de wereldleiders niet bij elkaar kan brengen…

Heb je nog meer tips & links?
We gaan vanuit FairClimate een blog bijhouden: www.fairclimate.blogspot.com. Ook zal er over Kopenhagen af en toe iets te lezen zijn op Sargasso. Voor meer informatie over de Kinderklimaattop, zie www.groenevoetstappen.nl.

Op de foto bovenaan het artikel de FairClimate-ambassadeurs, vlnr: Chris van Assen, Steyn Hoogakker, Stijn Aalbers en Pablo Moleman

Back To Top