skip to Main Content

Duurzaam boodschappen doen in Nijmegen

Waar koop je wat in de oudste stad van Nederland?

Na een dagje kringloopwinkelen in Utrecht en vintage shoppen in Rotterdam, gaan we nu naar Nijmegen. Speciaal voor alle studenten beginnen we op de campus Heyendaal.

De fietstocht (tja, in Nijmegen is niet alles te voet bereikbaar zoals in de andere steden)  begint in het souterrain van het Gymnasion (Heyendaalseweg 141) bij het Universitair Milieu Platform (UMP). Het UMP is een studentenorganisatie die vaak activiteiten onderneemt op en rond de universiteit en je kunt je er makkelijk als vrijwilliger melden om iets bij te dragen aan duurzame dingen in Nijmegen. Ook kun je er een abonnement nemen op een wekelijks pakket met biologische groenten uit de Betuwe.

Stap op je fiets en rijd naar Kanunnik van Osstraat 47. Daar is een afhaalpunt van Van Haver tot Gort, een online winkel voor goedkope biologische producten. Rijd door naar De Natuurwinkel op Groenestraat 199. Deze speciaalzaak voor natuurvoeding heeft ruime openingstijden tot zeven uur ’s avonds – altijd mooi voor studenten met een afwijkend levensritme. Niet ver hiervandaan, op de Looimolenweg, zit De Witte Molen, waar je allerlei biologische graanproducten in de schappen vindt.

Als je liever afgebakken brood koopt, rijd dan door naar de stad en stop bij Bakker Arend op Lange Hezelstraat 31. Een stukje verderop vind je Van Nature, waar je ook de rest van je boodschappen kunt halen. We blijven in dezelfde straat en gaan door naar De Gaper, waar ze biologische cosmetica verkopen.

Als je studeert, verhuis je vaak en heb je af en toe verf en/of tapijt nodig. Dit kun je bij een grote winkelketen kopen, maar ook dit kan biologisch! Rijd daarvoor naar Woonwinkel Atrium op Daalseweg 109. Atrium verkoopt ook meubels, matrassen, dekbedden en andere woonbenodigdheden. Helaas zijn verantwoorde meubels in Nijmegen nog steeds een stuk minder betaalbaar dan verantwoord eten…

Onze eindbestemming is De Grote Broek op Van Broeckhuysenstraat 26, een broedplaats voor duurzame initiatieven. In dit gelegaliseerde kraakpand zit biologisch en vegetarisch Eetcafé De Klinker, waar je goed en goedkoop kunt eten (open op woensdagen en in het weekend). Verder in het pand zit café De Onderbroek (open op vrijdag en afhankelijk van het programma ook op andere dagen). In De Grote Broek vinden ook allerlei andere activiteiten plaats, zoals film- en informatieavonden. Met onze overvolle tassen en een blos op onze wangen schuiven we aan tafel aan voor een goede maaltijd.

Met dank aan Robin Timmers en UMP Nijmegen.

Back To Top