skip to Main Content

Op weg naar Kopenhagen: Femke

Vrolijkt als muzikant de demonstraties op

Op duurzamestudent.nl/kopenhagen schenken we aandacht aan studenten die naar de klimaattop in Kopenhagen gaan, met interviews en live-updates. Deze bijdrage komt van Femke (25), master-student Environmental Policy & Management in Wageningen

Leuk dat je naar de klimaatconferentie Kopenhagen gaat! Hoe heb je dat geregeld?
Ik heb zelf contact gezocht voor het vervoer. Ik ga mee met een bus van Climate Justice Action Network. In Kopenhagen zelf ben ik niet verbonden aan een specifieke organisatie, maar verwacht bij vele losse gelegenheidsnetwerken aan te kunnen sluiten.

Wat ga je daar doen?
Ik ga samen met een vriend op straat muziek maken om de demonstraties op te vrolijken, en er zelf aan deel te nemen uiteraard. We nemen zelf een podium mee, waarop de energie wordt opgewekt door vrijwilligers op fietsen, of met een zonnepaneeltje. Verder vinden er veel activiteiten plaats op de ‘tegentop’ van de NGOs, het Klimaforum. Er is een enorm programma met lezingen, debatten, sprekers, film, muziek etcetera.  Ik hoop natuurlijk ook veel interessante en inspirerende mensen te ontmoeten!

Klinkt interessant… Hoe bereid jij je hierop voor?

Nauwelijks… Ik ben erg benieuwd waar ik zometeen in terecht kom. En ik vertrouw erop dat er een plek is waar ik kan slapen.

Wat lijkt jou de ideale uitkomst van de klimaatconferentie?
Ik hoop dat er een akkoord komt, met daarin ambitieuze reductiedoelstellingen, ofwel mitigatie, en afspraken over hoe de aanpassing, ofwel adaptatie, van arme landen aan klimaatverandering wordt gefinancierd.

En heb je daar iets van invloed op of kom je toch vooral als toeschouwer?
Ik alleen heb weinig invloed. Maar ik denk dat de aanwezigheid van een grote groep demonstranten wel de druk zal verhogen. Ik geloof dat het belangrijk is om op straat te zijn en te laten zien dat er een grote groep mensen is die echt graag een ambitieus klimaatakkoord willen.

Terug in het hier & nu: heb je een ‘duurzame’  levensstijl? En wat houdt dat dan in?
Jazeker! Ik eet bijna nooit vlees, koop veel biologische producten, reis voornamelijk met de fiets en het OV en ga bewust met energie om (uitschakelen elektrische apparaten, de verwarming niet te hoog etc). Verder heeft mijn studentenhuis een regenwateropvangsysteem waarmee de w.c. wordt doorgespoeld en waarop de wasmachine draait. En al ons groenafval gaat op onze eigen composthoop in de tuin.

Heb je nog wat tips & links voor ons – ter inspiratie of voor meer info?
Jawel, kijk eens op www.broeikasgasten.nl en www.kopenhagenactnow.nl

Back To Top