skip to Main Content

Kopenhagen dag 1 en 2

Een eerste dag met activisten met antikernenergielobby

Matthijs Witkam, penningmeester van Morgen wil erbij zijn, en zien waar het gebeurt, hoe het gebeurt en wat er gebeurt. Een verslag vanuit Kopenhagen!

Donderdag 10 december 20:30 uur Jaarbeursplein, Utrecht

Langzaam stroomt het plein vol met alternatief volk. Ik zie één bekende: de vriend van mijn voorgangster als penningmeester van Morgen. Hij heeft met Groen Innovaties een bedrijfje met duurzame snufjes. Hij komt dan ook aanfietsen met een grote aanhanger. Het is een speaker met een zonnepaneel erop, die hij gebruikt voor demonstraties. De bus is verder gevuld met jongeren en een enkele zestigplusser. Ik sluit me aan in een vierzitje met mensen van mijn leeftijd. Ze blijken van Wise te zijn, de anti-kernenergie organisatie.

Vrijdag 11 december 9:00 uur Ragnhildsgade, Kopenhagen

Na een lange nacht in de bus met weinig slaap maar wel veel wijn komen we aan in Kopenhagen. Ik dacht in een grote sporthal te moeten slapen, maar ik kan met de mensen van Wise mee naar een huis met goede en schone voorzieningen. Superrelaxed.

Vandaag staat in het teken van het Klimaforum verkennen en een handdoek kopen, want die was ik in mijn haast vergeten mee te nemen. Ze hebben opvallend veel gerechten met vlees, maar ik ga voor de vegetarische tomatensoep.

Het Klimaforum is de klimaatconferentie van het volk: mensen die niet in het officiële congrescentrum komen of andere aspecten van klimaatverandering willen belichten. Ik besluit naar een bijeenkomst te gaan over “ecosocialisme”. De busreis is georganiseerd door Climate Justice Action en ik ben benieuwd wat zij te vertellen hebben. Helaas blijkt het veel oude retoriek zonder verrassende inzichten in een zaaltje met alleen maar medestanders. Dat geeft me de gelegenheid de informatiefolder te bekijken en te bedenken wat ik de komende dagen ga doen.

Back To Top