skip to Main Content

Actie! – Suzanne in Kopenhagen II

Suzanne Maas blogt op duurzamestudent.nl/kopenhagen over de klimaattop en haar project Project Survival NL

Suzanne Maas blogt op duurzamestudent.nl/kopenhagen over de klimaattop en haar project Project Survival NL

Vanochtend voor het eerst deze week niet voor 7 uur opgestaan, maar lekker uit kunnen slapen! En een andere eerste keer: het was vandaag zonnig, in plaats van grijs en bewolkt zoals de rest van de week. Gelukkig maar, want vandaag was het demonstratie-dag! Over de hele wereld komen vandaag mensen samen om te demonstreren en actie te voeren voor een beter klimaat, met uiteraard Kopenhagen als middelpunt. Om 1 uur ’s middags kwam ik aan op Christiansborg Slotsplads in het centrum van de stad, vanwaar de optocht naar het Bella Center vertrok. Volgens schattingen waren er zo’n 100.000 mensen aanwezig, een ongelofelijk aantal!

Terwijl we allemaal verzamelden op het plein kwamen er verschillende mensen spreken, voor de daadwerkelijke demonstratie begon. Een van de sprekers vergeleek de standpunten van rijke en armere landen in de klimaatonderhandelingen met een voetbalwedstrijd. “Stel je een voetbalwedstrijd tussen twee teams voor. Het ene team heeft de beste spelers, de beste coach en toegang tot de beste voorzieningen. Het andere team heeft dit allemaal niet, maar wil gewoon graag voetballen. Terwijl het minder goede team zich goed beseft nooit te kunnen winnen, wil het graag de uitdaging aangaan. Echter, het goede team zegt de wedstrijd niet te willen spelen, en zegt het minder goede team dat het maar beter helemaal niet kan voetballen. ” Een situatie die je je niet in het echt kunt voorstellen, maar wel een metafoor voor de onderhandelingen over het klimaatverdrag op dit moment. Een land als de VS wil zich geen emissie-reductie doelstellingen vastleggen, tenzij landen als China en India dat ook doen. China en India daarentegen beroepen zich op het recht op ontwikkeling en dragen aan dat zij net zoveel recht hebben om CO2 uit te stoten als landen als de VS in het verleden hebben gedaan. Ze geven wel aan dat ze hun emissies willen beperken en zullen proberen niet meer uit te gaan stoten dan op dit moment, maar dat is niet genoeg om de VS te overtuigen. Een heuse patstelling. En over een week zou er een nieuw verdrag moeten liggen dat het huidige Kyoto Protocol moet vervangen. Ik hoop op het beste, maar ben benieuwd of het zo ver gaat komen…

Gelukkig was de demonstratie van vandaag inspirerend, bijzonder om te zien hoe veel mensen zich druk maken over hetzelfde probleem en uren door de kou lopen om hun betrokkenheid aan de wereld te tonen. Op dit moment kan ik terugkijken op een geslaagde middag en zit ik op te warmen op de bank bij vriendin Eva (die in Kopenhagen woont en ik in Nicaragua heb ontmoet). Maar over een half uurtje ga ik weer terug de vrieskou in, ditmaal voor een groot feest dat gegeven wordt voor alle mensen die bij de conferentie betrokken zijn, om al het harde werken even te vergeten en het weekend te vieren!


Foto: Greenpeace Finland (Lauri Myllyvirta) / Flickr.com

 

Back To Top