skip to Main Content

København dag 3 en 4

Matthijs wordt aan de lopende band geïnterviewd

Matthijs Witkam, penningmeester van Morgen wil erbij zijn, en zien waar het gebeurt, hoe het gebeurt en wat er gebeurt. Een verslag vanuit Kopenhagen!

Na een paar dagen in Kopenhagen ben ik zo gewend aan al het Deens en Engels om me heen, dat ik niet meer merk dat ik verschillende talen door elkaar in één zin spreek. Met alle Fransen, Denen, Nederlanders, Canadezen, Britten, Amerikanen, Duitsers en Zweden spreek ik aanvankelijk Engels en soms verwordt het een soort Duits-Engels of Nederlands met een hoop Engelse woorden ertussendoor. Heel leuk om te zien dat er zo veel mensen zijn uit zo veel verschillende landen die allemaal hun best doen voor een beter klimaatakkoord.

Wat dat klimaatakkoord betreft, ik krijg nauwelijks iets mee van de onderhandelingen. Hoewel ik in het centrum zit van waar alles gebeurt, lijkt het nieuws veel verder weg dan thuis. Af en toe vang ik een flard op van wat er in het Bella Center (het conferentiecentrum waar de ministers samenkomen). Toch denk ik ook dat ik weinig nieuws hoor omdat er simpelweg nog geen akkoord is en de partijen niet dichter bij elkaar komen.

Mijn derde dag begon erg goed. Eerst moest ik me haasten naar het centraal station om de Beat the Heat-express te verwelkomen met daarin onder andere minister Cramer, de Jongeren Kopenhagen Coalitie (JKC) en een afvaardiging van de gemeente Nijmegen met het Groene Hert. De Nederlandse ambassade stond er klaar met een standje met kartonnen tulpen, een boekje met vergelijkingen van Nederland en Denemarken en sleutelhangerklompjes.

Daarna ging ik door naar het Klimaforum, het alternatieve congrescentrum van het volk. In de rij voor het ontbijt kwam ik in gesprek met de tv-presentator van yourclimate.tv en kon ik direct mee om een interview te geven over de massale demonstratie van de dag ervoor. Ook bij de stand van Wise werd ik nog twee keer geinterviewd. Één keer voor een Engels studieonderzoek en één keer voor een Franse zender.

Binnenkort meer van Matthijs’avonturen in Kopenhagen tijdens de klimaattop!

Back To Top