skip to Main Content

In beeld: de gevolgen van olie

Indrukwekkende fotoserie van Edward Burtynsky

Edward Burtynsky is een internationaal befaamd Canadese fotograaf die onder andere opzien baarde met Manufactured Landscapes, een fotoserie die ook de basis vormde voor de gelijknamige documentaire.  

De afgelopen tien jaar werkte hij aan een serie ‘Oil’ en volgde hij met zijn camera het ingrijpende traject van olieproductie tot de uiteindelijke industriële toepassing. Ter gelegenheid van het verschijnen van het boek ‘Oil’, kun je in Amsterdam bij Galerie TORCH en huis Marseille een tentoonstelling van deze indrukwekkende foto’s bezoeken.

Uit het persbericht: “Burtynsky schept met zijn foto’s een wereldbeeld dat ontregelt en verontrust, maar gegrond is in harde realiteit. Ontregelend zijn deze foto’s omdat ze vanuit een vernieuwend perspectief de schaal van de globale oliewinning proberen te benaderen. Een schaal die letterlijk verder strekt dan ons oog reikt. Verontrustend zijn de werken vanwege de directheid waarmee ze de uitputting van de aarde laten zien. Ze vormen een krachtige documentatie van de transformatie van natuur door industrie. Burtynsky maakt de toeschouwer bewust van de gevolgen van het menselijke streven naar welvaart en luxe. Hij houdt zijn publiek een spiegel voor die de gevolgen laat zien van hun eigen verlangen.”

Je kan de serie ook (in het klein) bekijken op de website van de fotograaf: edwardburtynsky.com. Onderaan dit artikel vind je ook een lezing van Edward Burtynsky op TED.com.

Tot slot een gerelateerde tip: voor meer consequenties, gefotografeerd door andere fotografen, zie consequencesbynoor.com.

 


Edward Burtynsky: SOCAR Oil Fields #6 – Baku, Azerbaijan, 2006

Back To Top