skip to Main Content

Optimisme! – Suzanne in Kopenhagen V

Suzanne Maas blogt op duurzamestudent.nl/kopenhagen over de klimaattop en haar project Project Survival NL

Suzanne Maas blogt op duurzamestudent.nl/kopenhagen over de klimaattop en haar project Project Survival NL.

Om naast de negatieve berichten over moeizame onderhandelingen, gearresteerde actievoerders en ellenlange rijen voor het Bella Center ook eens de andere kant van het verhaal te laten zien, vandaag wat voorbeelden van opbeurende berichten tijdens de klimaatconferentie.

Ecuador kwam vandaag met het bericht de olievoorraden onder het Yasuní nationale park niet verder te benutten voor de petroleum export, ten behoeve van het behoud van biodiversiteit, de vermindering van CO2 emissies en om de inheemse bevolking te beschermen. Een dapper en bewonderenswaardig besluit, en dat voor een land waarvoor petroleum een van de belangrijkste export producten is. Met buitenlandse betalingen voor de emissiereductie die plaatsvindt (of in dit geval, vermeden emissies) wil Ecuador een transitie naar duurzame energie in gang zetten, ontbossing bestrijden en investeren in duurzame economische ontwikkeling.

Ook Schotland geeft het goede voorbeeld. Daar werd dit jaar ingestemd met een klimaatwet waarin emissiereductie doelstellingen zijn vastgelegd die uitkomen op 42% reductie in 2020 (t.o.v. 1990). Terwijl de EU nog loopt te steggelen over 20% – of misschien 30% – neemt Schotland het voortouw door zich te baseren op de best beschikbare wetenschappelijke kennis op dit moment, en hun emissiereducties daaraan op te hangen, in plaats van te laten afhangen van politieke spelletjes.

Laten we hopen dat voorbeelden als deze de wereld kunnen laten zien dat voor verandering niet veel meer nodig is een eerste stap. En hopelijk komen de andere schapen dan ook over de dam.

Back To Top