skip to Main Content

Copenhague dag 5, 6 en 7

Flashmob

Matthijs Witkam, penningmeester van Morgen wil erbij zijn, en zien: waar het gebeurt, hoe het gebeurt en wat er gebeurt. Een verslag vanuit Kopenhagen!

Ik merk dat er in Kopenhagen – of Copenhague zoals de vele Fransen hier zeggen – veel wordt gepraat. In het Bella Center is ergerlijk veel onenigheid. De kleine eilandstaten willen zo veel mogelijk CO2-uitstoot verminderen, omdat ze anders onder water verdwijnen. De rijke landen hebben daar geen zin in, want zij moeten daarvoor betalen. Van het Klimaforum word ik helaas ook niet zo vrolijk: iedereen is het daar altijd met elkaar eens. De inheemse volkeren moeten worden beschermd, bomen mogen niet worden gekapt voor landbouw en nucleaire energie is ook slecht. Ik had graag wat meer discussie gezien tussen voor- en tegenstanders. Wees eens moedig, en nodig Shell of Gazprom uit! 

Er zijn hier ook voortdurend allerlei acties, georganiseerd door clubs als Climate Justice Action. De politie grijpt echter hard in om te voorkomen dat de actievoerders iets doen wat eventueel niet zou mogen. Door al het gepraat kreeg ik zin om zelf iets te doen, daarvoor ben ik immers hier. Samen met een tijdelijke huisgenoot heb ik in de afgelopen drie dagen een lieve kleine actie opgezet. We hielden een flashmob met als thema ¨Watch the climate go down (and the temperature go up)!¨

Dwars, de Jongeren Kopenhagen Coalitie en diverse bezoekers van het Klimaforum deden met ons mee. We wezen met afgrijzing naar de lucht (het klimaat) en bukten allemaal tegelijk voor het op ons af komende gevaar. Overdreven dramatisch natuurlijk, maar vermakelijk om te doen! Om ons heen flitsten en zoemden de camera’s van geïnformeerde media en verbaasde toeschouwers.

Omdat onze actie niet direct voor iedereen duidelijk was, konden we de aanwezige Japanners, Britten en Nederlanders nog uitleggen wat we nou eigenlijk probeerden voor te stellen: al 15 topconferenties over het klimaat zijn voorbijgegaan. In die tijd hebben we het klimaat steeds slechter zien worden, vooral buiten Europa. Toch is er nog steeds geen fatsoenlijk actieplan om iets te doen aan de zeespiegelstijging, het CO2-overschot en de slinkende gletsjers. Het is langzamerhand tijd om wat anders te doen dan af te wachten en te bukken voor de gevolgen!

Back To Top