skip to Main Content

Carrière in de ontwikkelingssamenwerking V

Dorien Jansen werkt bij NCDO

Dorien Jansen (27) werkt als projectmedewerker KPA (kleinschalige plaatselijke activiteiten) en Politiek bij NCDO. Ze heeft een bachelor in Taal & Cultuurstudies en een master ´Internationale betrekkingen in historisch perspectief´ gevolgd aan de Universiteit Utrecht.

Wat doet NCDO precies?

NCDO (Nationale Commissie voor internationale samenwerking en Duurzame Ontwikkeling) creëert meer draagvlak voor ontwikkelingssamenwerking onder Nederlanders. Dit doen we door het organiseren van campagnes, evenementen en projecten. Ook ondersteunen we burgers met initiatieven door middel van informatie, advies en subsidies.

En wat doe jijzelf binnen NCDO?
Ik werk voor twee verschillende programma’s, namelijk voor het programma Politiek, waarbij we ontwikkelingssamenwerking hoger op de politieke agenda proberen te krijgen en bij KPA, kleinschalige plaatselijke activiteiten, Dat is het subsidieprogramma voor Nederlanders met hun eigen  stichting of project in een ontwikkelingsland. NCDO verdubbelt (maximaal) het bedrag dat zij ophalen aan fondsen.

Hoe ziet een typische werkdag er voor jou uit?

Op maandag tot en met woensdag werk ik voor het programma Politiek. Hiervoor ben ik vooral bezig met het regelen en organiseren, vaak van achter de computer. Zo ben ik verantwoordelijk voor de VoiceOver- weken van De Derde Kamer, een schaduwparlement voor ontwikkelingssamenwerking. De Derde Kamer bestaat uit 70 leden, waarvan 20 uit ontwikkelingslanden, de VoiceOver- leden. Deze 20 VoiceOver- leden komen drie keer voor een week naar Nederland. Ik verzorg in die week het programma: werkbezoeken, trainingen en media-acties. Ook werk ik aan het project VoiceOver 2015, een netwerk van 450 mensen uit ontwikkelingslanden, zowel off- als online, waarbij mensen uit ontwikkelingslanden hun mening kunnen geven en kunnen debatteren over het Nederlandse beleid voor ontwikkelingssamenwerking. Op deze manier willen we dat mensen uit ontwikkelingslanden betrokken worden bij de Nederlandse discussie over ontwikkelingssamenwerking, dat ten slotte over hen zelf gaat. Afgelopen oktober zijn een aantal van hen naar Nederland gekomen, om te debatteren met´young future leaders´ tijdens de Millenniumtour 2009, een campagne om jongeren bij ontwikkelingssamenwerking te betrekken. Daarnaast hebben ze met Nederlandse scholieren gesproken over de millenniumdoelen. 

En op donderdag en vrijdag?
Dan werk ik voor KPA. Een keer per maand bespreken we alle subsidie-aanvragen. Op andere dagen beoordeel ik nieuwe subsidie-aanvragen, onderhoud ik contact met mensen die subsidie ontvangen en bekijk ik de evaluaties van afgeronde projecten.

Hoe ben je terecht gekomen bij NCDO?

In mijn studie heb ik stage gelopen bij De Derde Kamer. Ik heb toen aangegeven dat ik heel graag wilde blijven. Ik kon toen tijdelijk aan de slag voor twee dagen. Vervolgens heb ik voor iemand waargenomen tijdens haar zwangerschapsverlof. Uiteindelijk heb ik nu een jaarcontract en werk ik full-time.

En hoe kwam je aan de stage?
Tijdens een informatiebijeenkomst ben ik naar iemand van De Derde Kamer gestapt en gezegd dat ik daar graag stage zou willen lopen. Hij zag dat gelukkig ook wel zitten!

Heb je veel gehad aan wat je geleerd hebt tijdens je studie?
Inhoudelijk heb ik maar een vak gehad over ontwikkelingssamenwerking, en daar heb ik redelijk veel aan gehad. Het nuttigst zijn toch de vaardigheden, die ik geleerd heb, zoals het kritisch lezen, duidelijk formuleren en goed stukken schrijven.

Krijg je nu ook de kans om veel te reizen?
Helaas! NCDO richt zich op de Nederlandse burgers, dus we reizen eigenlijk nooit voor ons werk. Ik ben een keer naar Malawi geweest om o.a. een project te bezoeken, maar dat is echt een uitzondering.

Heb je nog tips voor studenten die ook een carrière in de duurzaamheid ambiëren?

Ga naar zo veel mogelijk debatten, informatiebijeenkomsten en congressen. En spreek daar de juiste mensen aan. Veel netwerken, dus!

Voor meer informatie over het werk van Dorien, zie:

www.ncdo.nl

www.voiceover2015.nl

www.dederdekamer2015.nl

 

Back To Top