skip to Main Content

Food for thought

Films over onze eetpatronen en de voedselindustrie

Food Inc
Wat weten we eigenlijk over ons eten? In deze documentaire laat Robert Kenner het ware gezicht van de voedselindustrie zien. Hij legt de uiterst gemechaniseerde processen bloot die lang – met instemming van de overheid – voor de consument verborgen zijn gehouden. De film onthult de verrassende – en vaak schokkende – waarheid over wat we eten en hoe dat geproduceerd is. Wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid? En hoe ontwikkelt de wereldwijde voedselindustrie zich?

Variety schreef: “‘Food Inc.’ does for supermarket what ‘Jaws’ did for the beach”. Sluit mooi aan bij de slogan “You’ll never look at dinner the same way again”.

» www.foodincmovie.com/

Vette Honger
Hoe kan het dat er nog steeds honger is, terwijl er wereldwijd per dag bijna drieduizend calorieën per persoon worden geproduceerd? In deze VPRO-documentaire wordt aan de hand van interviews, animaties, archiefmateriaal en YouTube filmpjes het onmodieuze probleem van honger gekoppeld aan het modieuze probleem van vetzucht.

» www.vpro.nl/vettehonger

We feed the world
Met even wonderschone als onvergetelijke beelden ontrafelt We Feed the World het bizarre verhaal van ons voedsel, alvorens het in de schappen van de supermarkt belandt. Regisseur Erwin Wagenhofer onderzoekt de marktmechanismen die ten grondslag liggen aan onze voedselindustrie en roept verschillende interessante vragen op. Waarom is strooizout bijvoorbeeld meer waard dan graan? En hoe kan het dat dagelijks 100.000 mensen omkomen van de honger terwijl er wereldwijd genoeg voedsel wordt geproduceerd voor 12 miljard mensen?

» www.wefeedtheworld.nl

Our Daily Bread
Gedurende twee jaar filmde Nikolaus Geyrhalter de Europese voedselindustrie. Allerlei voedselproductieprocessen komen aanbod: van de fruitkweek tot slachterij. De film bevat geen tekst, alleen het geluid van dieren en machines. Fotografisch erg mooi, met veel stof tot nadenken, alleen een beetje saai als je houdt van actie.

» www.ourdailybread.at

Meat the Truth
Meat the Truth is de klimaatfilm van Marianne Thieme, als onze Nederlandse Al Gore. Meat the Truth brengt de relatie tussen de veehouderij en de opwarming van de aarde onder de aandacht, door te laten zien dat wereldwijd de veehouderij meer broeikasgassen uitstoot dan alle auto´s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen. De film is veel besproken, maar ook veel bekritiseerd.

» www.meatthetruth.nl

De toekomst van ons voedsel: landbouw of laboratorium?
Wat brengt de toekomst op ons bord? Wordt het ambachtelijk of industrieel vervaardigd voedsel? Wordt het fast of slow? “Ik zou alleen maar eten wat je overgrootmoeder zou herkennen als eten,” zegt de gezaghebbende Amerikaanse journalist Prof. Michael Pollan, auteur van de bestseller The Omnivore’s Dilemma. Als centrale spreker schetst hij de ontwikkeling van voedsel en voedselproductie in de Westerse wereld en laat hij zien waarom de VS hopelijk níet model staan voor de toekomstige voedselvoorziening in Europa.

» Online te bekijken op de website van Tegenlicht

Eating Animals, het recent verschenen boek van Jonathan Safran Foer, heeft veel discussie doen oplaaien over de voedselindustrie en onze eetpatronen. Als je liever voor de tv zit dan een boek leest: hieronder vind je mooie filmtips over deze onderwerpen – voor de donkere avonden. Ook handig als je het boek al uit hebt!

Back To Top