skip to Main Content

Lange vakantie is beter voor het milieu

Duurzaam en groen op reis: ‘fair tourism’ is in opkomst

Begin januari deden ruim 100.000 mensen inspiratie op tijdens de Vakantiebeurs in Utrecht, reisgidsen en bijlage’s vallen in de bus en ook jij bent misschien al druk bezig met je trip voor de zomermaanden.
De saaie tijd na de feestdagen staat traditiegetrouw in het teken van wegdromen naar warme en verre oorden. Dit jaar kun je makkelijk tips krijgen om je vakantie duurzamer te maken.


Ikhebzininvakantie.nl
is een project van MilieuCentraal in samenwerking met verschillende reisorganisaties. Hierop kun je via het invullen van je type reis (bijvoorbeeld stedentrip of strandvakantie) en je bestemming praktische tips krijgen over vervoer, je verblijf en activiteiten. Een tip die niemand erg zal vinden: ga langer op vakantie. De reis naar je bestemming wordt op deze manier nuttiger besteed.

Reis
Dat vliegen slecht voor het milieu is wist je waarschijnlijk al, maar ook veerboten zijn niet echt schoon te noemen. Omdat er voor schepen minder strenge milieuwetgeving is stoten ze relatief veel vervuilende stoffen uit.
Hans van Dijk, medewerker bij Milieu Centraal, zegt dat een vakantie niet zo simpel ‘goed’ of ‘slecht’ is. “Over het algemeen geldt wel dat het vervoer naar de bestemming het belangrijkste deel van de milieubelasting vormt”, vertelt hij in het tijdschrift Onze Wereld.
Het groenst zijn de bus, trein, auto en als laatst het vliegtuig. Bezettingsgraad is daarbij belangrijk: volgeladen zorgt voor minder vervuiling per persoon.
Op ecopassenger.org kun je gedetailleerd bekijken wat de beste optie is.

Verblijf
Als student heb je vast niet het budget om in een luxe vijfsterren hotel te verblijven, die een veel zwaardere milieubelasting kennen dan je tentje op de lokale camping. Tijdens kamperen verbruik je minder energie dan wanneer je thuis bent.
Daarnaast zijn keurmerken voor accommodaties in opkomst: de hostels van Stay Okay hebben bijvoorbeeld het Europese Ecolabel.

Toerisme kan daarnaast goed zijn voor de lokale economie. Daarvoor kun je beter in het kleine familiehotel slapen dan in het luxe vakantieresort. En, beter laat je je hagelslag en pindakaas thuis: op locatie spullen kopen is beter voor de lokale bevolking en scheelt bagage.

 

Beeld: Flickr.com / Ricardo Carreon

Back To Top