skip to Main Content

Wat is er aan de hand met onze oceanen?

Onderwaterfotograaf Vincent Kneefel over (het belang van) de oceaanwereld en de nieuwe film ‘Oceans’ van Disney Nature.

Trailer Oceans

Als je vanuit het heelal naar onze aarde kijkt, is wat je ziet een ‘blauwe planeet’. 2/3 van onze planeet bestaat uit water; de oceanen, meren en rivieren. In het water vinden we meer dan 90 procent van alle biomassa op onze planeet; water is de bron van al het leven op aarde.

Pas sinds een jaar of 50 zijn we als mensen in staat om onder de zeespiegel te kijken. Een van de pioniers was Jacques Cousteau, marinier, wetenschapper en vooral filmmaker. Hij is de uitvinder van de Aqualung, de eerste SCUBA (Self Contained Underwater Breathing Apparatus) duikapparatuur. In de jaren 60 en 70 maakte hij als eerste onderwater films die over de hele wereld te zien waren; er ging een wereld voor mensen open en men maakte kennis met hele nieuwe levensvormen. Terwijl in 1969 Neil Armstrong als eerste man op de maan rond liep, is tot op de dag van vandaag minder dan 5 procent van alle oceanen verkend.

Terwijl we pas sinds zo kort als mensheid kennis hebben gemaakt met deze bijzondere wereld, worden het leven in de oceanen inmiddels met voortbestaan bedreigd. Sinds 1950 is maar liefst 90 procent van alle grote vissen verdwenen, in vergelijking met de originele aantallen. De oceanen van vandaag zien er dus heel anders uit dan 50 jaar geleden. Niet alleen overbevissing heeft verschrikkelijke gevolgen voor ecosystemen, ook habitat destructie (mangroves en koraalriffen; de kraamkamers van de oceanen), verzuring (door CO2 uitstoot) en vervuiling (in de Pacific drijft een afval-eiland ter grootte van Europa) bedreigen het leven in de oceaan (hier meer informatie over deze problemen). Eén miljard mensen op aarde zijn met hun leven afhankelijk van de proteïne die ze via vis binnen krijgen.

In de jaren 80 waren walvissen wereldwijd bijna uitgestorven, dit hebben we als mensheid gelukkig weten te voorkomen en hebben we hier afspraken over gemaakt. We zijn nu echter op een punt aangekomen dat we iets moeten doen voordat het voor altijd te laat is; het is aan ons om de oceanen voor altijd van ondergang te redden, zodat ook toekomstige generaties levende oceanen kunnen aanschouwen.

Laat je inspireren door de nieuwe documentaire Oceans van Disney Nature. Deze productie van maar liefst 100 miljoen USD bevat een schat aan unieke beelden nooit eerder vertoond. Een must see voor een ieder die een keer een kijkje onder water wil nemen om er achter te komen hoe bijzonder onze planeet is.

Vincent Kneefel (25) is onderwaterfotograaf (www.vincentkneefel.nl) en organisator van Rotterdam World Ocean Day. De foto’s in dit artikel zijn ook door hem gemaakt.

Back To Top