skip to Main Content

Door de redactie getest: melkchocolade

De redactie van duurzamestudent.nl heeft een product getest. Dit maal is het melkchocolade. Van Fair Trade en biologisch tot puur & eerlijk, welke is het lekkerst?

De redactie van duurzamestudent.nl heeft een product getest. Dit maal is het melkchocolade. Van Fair Trade en biologisch tot puur & eerlijk, welke is het lekkerst?

Wat is er beproefd?

Waar is op gelet tijdens het proeven? Het uiterlijk van de chocola, de geur van de chocola, het mondgevoel en het smeltgedrag van de chocola in de hand.
 
Welke chocola is er getest?
Voor de verzameling van chocoladerepen zijn wij bij verschillende supermarkten en biologische winkels langsgeweest.
De chocoladerepen die zijn opgenomen in de test:
– Puur & Eerlijk (te koop bij de Albert Heijn voor €1,19)
– Verkade (te koop bij bijna alle supermarkten voor €0,89)
– Viviani (te koop bij diverse biologische winkels voor €1,49)
– Tony’s Chocolonely (te koop bij diverse supermarkten en biologische- en fair trade winkels voor €2,39)
– Fair Trade (te koop bij fair trade winkels en de jumbo voor € 1,29)

De uitslag
Oplopend van de slechtste tot de beste chocola:
 
4. Tony
Op de laatste plaats is Tony’s Chocolonely geeindigd, met een 6,5 gemiddeld. De chocolade oogt massief en vierkant. Het zijn grote brokken die moeilijk af te breken zijn en daardoor gaat de chocolade wat brokkelen. Hij ruikt “onmiskenbaar” naar chocolade, puur maar niet heel sterk. In de mond voelt de Tony hard en vol aan, hij kleeft ietwat aan het gehemelte maar smelt daardoor langzaam. Het voordeel hiervan is, is dat de smaaksensatie verlengd wordt. De chocola smaakt zoet, vol en romig en na het eten zijn de vingers nog helemaal schoon!

3. Ex Aequo: Verkade en Puur & Eerlijk
Met een 7 als gemiddelde zijn op een gedeelde tweede plaats de chocola van Verkade en Puur & Eerlijk geeindigd. Het testpanel is duidelijk verdeeld. De vrouwen gaan voor de platte elegante chocola van Puur & Eerlijk. De mannen voor de vertrouwde vierkante blokken van Verkade. Verkade heeft geen sterke cacao geur. Dit zet door in de mond “gewoon lekker chocolade” en “chocolade, zonder gekke bijsmaken” is het commentaar van het testpanel. Het mondgevoel is smeltend, waardoor je lekker door wilt blijven eten. Helaas smelt de chocola niet alleen in de mond maar ook de vingers gaan een klein beetje plakken.

De vrouwen kozen voor de chocolade van Puur & Eerlijk. Door de platte vorm is de chocolade precies goed op de tong te leggen om langzaam weg te laten smelten, “tijd genoeg om te genieten”. Voor een bijtende chocolade-eter is deze door de geringe dikte helaas iets minder geschikt. De chocolade heeft geen overweldigende geur maar ruikt naar “standaard chocola”. Het is de chocola met de meest uiteenlopende beschrijvingen: zacht, fris, zoet, boterig en glad.

2. Viviani
Ondanks enkele nadelen die Viviani heeft eindigt deze chocola met een 7,5 toch op de tweede plaats. De chocolade zit tussen dun en gemiddeld formaat in. Hij ruikt zacht en zo voelt hij ook in de mond:  “heerlijk zacht”. Een bijkomend nadeel is dat hij daardoor redelijk snel smelt en daardoor “zo is doorgebeten”.  De smaak maakt dit alles echter meteen goed, die is vol en krachtig. Er zit een lichte bijsmaak aan wat het magische ingrediënt lijkt te zijn. De chocolade heeft een lichte amandel of praline bijsmaak. Na het bestuderen van de verpakking blijkt dat er inderdaad sporen van amandel in kunnen zitten.

1. Fair trade
Met een eindcijfer 8 was de duidelijke winnaar van de test de Fair Trade chocolade. Deze bestaat uit mooie smalle blokjes, niet standaard maar wel een gemiddelde dikte. “Het nodigt uit om te eten”. De chocolade ruikt sterk naar cacao en chocolademelk en voelt “vol in de mond”, hij is “niet te hard en niet te zacht” en smelt langzaam en goed verdeeld in de mond. Het is de sterkste en pittigste chocolade in de test en heeft de beste cacao smaak. Helaas gaat dit ook gepaard met een enorme zoetheid. Voor ons testpannel had het iets minder zoet gemogen maar uiteindelijk was dit toch echt de fijnste chocola.

Of je nu houdt van smeltende chocola of er liever door heen bijt. Of je van smalle repen houdt of grote plakken. Brokken chocola of chocolade melk. Van alle soorten is er wel een variant te vinden. En dat bij vele supermarkten en biologische winkels bij jou in de buurt.
Eet smakelijk!

Meer weten over de productie van chocola?
Stacy Investigates. Een programma van de BBC waarin een jong engels meisje op zoek gaat naar de kinderen die cacao verzamelen. 

De queeste van Keuringsdienst van Waarde-redacteur en oprichter van Tony’s Chocolonely Teun van de Keuken is op vele plekken na te lezen, bijvoorbeeld via de site van Tony’s Chocolonely

Back To Top