skip to Main Content

Een succesvolle start van de YFM Academie

Deel 1 van een serie over de Youth Food Movement Academie

Youth Food Movement organiseert in 2010 de YFM Academie, een reeks themadagen voor jonge professionals en studenten binnen de horeca, landbouw- en voedingssector. De deelnemers doen verslag op duurzamestudent.nl. In deze bijdrage schrijft Tim Sprangers over de eerste dag van het introductieweekend.

Mooi is het laatste deel van de reis vanuit Amsterdam naar stichting de Weyst, gelegen in het Oost-Brabantse dorpje Handel. De bus rijdt vanaf Veghel langs achtereenvolgens: de gigantische fabriek van Cehave Voeders bv en het hoofdkantoor van supermarktketen Jumbo om vervolgens een rits boerderijen te passeren. Eindbestemming is een voormalig Kapucijnenklooster, waarin met zonne-energie, houtoven en biologische tuin de zelfvoorzienende ideeën van Gandhi centraal staan. Het is een mooie aanloop voor het thema van morgen: wereldvoedselproblematiek. Voor zaterdag staat de kennismaking centraal.

Een streven van het YFM bestuur was om in de academie een totaal gemêleerd gezelschap te laten versmelten, als voedsel maar centraal staat. Resultaat: van een biologische melkveehouder tot een student hotelschool en van verschillende koks tot een bedrijfsleider van een biologische winkel. Een schier onmogelijke taak om deze mensen te verenigen? Absoluut niet; de passie voor voedsel blijkt een solide bindmiddel te zijn. Naast het praten over voedsel, is het consumeren van voedsel een uitstekende vorm om tot elkaar te komen. Met pompoensoep, in de houtoven gebakken brood en huisgemaakte hummus verwelkomen de charmante eigenaars van de Weyst, Sid en Nella, de eerste lichting YFMers.

Om bewustzijn te creëren bij andere mensen moet je eerst kijken naar jezelf. Vandaar dat de boeddhistische Atalwin voor de groep stond om de cursisten op speelse wijze kennis te laten maken met zichzelf en de anderen. ‘Door jezelf bloot te geven bereik je ook je medemens’ was het motto. Met succes. Al snel geraakte de sfeer gemoedelijk. De bewustzijnstraining werd onderbroken door een introductie van culinair journalist -en allesweter Merijn Tol die de basisprincipes van Slow Food helder uiteenzette. De korte tv-documentaire ‘Toekomst van ons voedsel’ illustreerde haar verhaal op nauwgezette wijze.

Tijd voor een wederom voortreffelijke maaltijd. Salades van rode kool, rode biet, alfalfa, een heerlijke zuurkoolschotel, preitaarten en als afsluiting een appelcrumble vormden een mooi fundament voor de avond. DJ David, van Suitable Sounds, liet de heupen wiegen. De sfeer was uitbundig. Niet alleen was de eerste dag van de YFM Academie succesvol, ook leek iedereen zich te realiseren dat zij onderdeel uitmaken van een uniek project. YFM staat pas in haar kinderschoenen, maar is dankzij onbegrensd enthousiasme nu al een blakende toekomst toebedeeld.

Auteur: Tim Sprangers. Kijk voor meer informatie op: www.youthfoodmovement.nl/yfm-academie

Back To Top