skip to Main Content

Carrière in ontwikkelingssamenwerking VI

Wendy Hoenkamp is Interactive Campaigner bij Oxfam Novib

Wendy Hoenkamp (28) werkt als Interactive Campaigner bij Oxfam Novib. Ze deed een master in ´nieuwe media en digitale cultuur´, waarbij ze stage liep bij Nederland Kennisland voor het project ´Creative Commons´. Voordat ze bij Oxfam Novib aan de slag ging, werkte ze als webredacteur bij het duurzame tijdschrift Goodies.

Iedereen kent Oxfam Novib van de projecten in ontwikkelingslanden. Jij werkt voor de afdeling Popular Campaigning. Wat doet die precies?

De afdeling Popular Campaigning voert campagnes, vaak in samenwerking met internationale Oxfams of andere organisaties, om mensen te mobiliseren in actie te komen tegen structurele armoede. De thema´s van de campagnes wisselen, maar zijn altijd gericht op het mogelijk maken dat mensen een zelfstandig bestaan op bouwen. Voorbeelden van een campagne is de Make Trade Fair campagne voor eerlijke handel. We voeren deze campagnes online en offline, bijvoorbeeld tijdens muziekfestivals, als Lowlands en Mysteryland.

En wat is dan een Interactive Campaigner?

Ik ben verantwoordelijk voor de online campagnes of de online onderdelen van campagnes. Als er bijvoorbeeld een campagne loopt voor meer aandacht voor onderwijs in ontwikkelingslanden, dan werf ik online steunbetuigingen en vraag ik aandacht voor de campagne via Hyves, Facebook etc.

Hoe ziet een typische werkdag van jou er uit?
Eigenlijk is iedere dag anders: het wisselt enorm met de campagnes waar we aan werken, daarom verandert mijn baan iedere paar maanden. Vaak werk ik voor de campagne die op dat moment loopt. Als de festivals er aan komen, dan ben ik druk bezig met de voorbereidingen daarvoor, zoals het brieven van de Doeners -onze vrijwilligers-, filmmakers benaderen etc. Daarnaast onderhoud ik bijvoorbeeld ook de contacten met leveranciers, en zorg ik voor de juiste software om campagnes mee te kunnenvoeren. Op dit moment ben ik bezig met een strategische stuk voor in het bedrijfsplan. Daarnaast organiseer ik een evenement voor designers en ontwikkelaars om een goede online campagne-tool te ontwikkelen.

Hoe ben je hier terecht gekomen?

Hiervoor werkte ik als webredacteur bij Goodies, een duurzaam tijdschrift. Daar ben ik terecht gekomen doordat ik in de commissie van het CSR chicks netwerk zat. Naast mijn werk was ik vrijwilliger voor FairFood en wilde ik me graag inzetten voor Oxfam Novib. Toen ik bij een presentatie was van Patrick, die toen  interactive campaigner van Oxfam Novib was, stelde ik voor om met hem en een vrijwilliger van FairFood te kijken naar een gezamenlijk project. Hierdoor leerde ik Patrick kennen. Toen er een vacature vrij kwam, liet hij met dat weten. Oorspronkelijk was de baan voor 4 maanden, maar ik heb de stap toch genomen. Gelukkig is het uiteindelijk een permanente baan geworden.

Heb je wat gehad aan de kennis die je hebt opgedaan in je studie?

In het begin wel, maar de kennis op dit gebied verouderd ontzettend snel. Wel heb ik veel geleerd van mijn stage bij Nederland Kennisland. Hierbij stonden open content producten centraal, en dat is nu duidelijk in opkomst.

Je werkt dan wel niet met projecten in ontwikkelingslanden: krijg je toch veel de kans om te reizen?

Ik heb binnen Europa wel een paar keer kunnen reizen. Omdat sommige campagnes ook internationaal worden gevoerd, ben ik bijvoorbeeld naar London gevlogen voor overleg. Ook was ik bij het G8-overleg in Italie.

Heb je nog tips voor studenten die een baan willen binnen de ontwikkelingssamenwerking?

Zorg dat er altijd iets op je CV staat binnen de sector waar je wil werken: dit kan dus ook een stage of vrijwilligerswerk zijn. Vrijwilligerswerk bij een organisatie waar je wil werken is vaak de beste manier om binnen te komen. Zorg dan wel dat je echt bijdraagt aan een project of zelf een project opzet: dit heeft meer effect dan een logistieke bijdrage. Je kunt ook het beste proberen vanuit het kantoor van de organisatie te werken, zodat ze je gezicht kennen. Ook als er op dat moment geen vacature is, kun je toch altijd een gesprek aangaan met het hoofd van de afdeling waar je zou willen werken: als er dan een vacature is, kent hij of zij je gezicht.

www.oxfamnovib.nl

www.csrchicks.nl

Back To Top