De carrière van Paul Santman
Paul Santman coordineert de Europese mobiliteitsweek
Paul Santman (27) werkt als projectcoordinator bij Stichting LOAZ, en organiseert de Europese Mobiliteitsweek. Hij studeerde Milieu- en maatschappijwetenschappen in Nijmegen en liep stage bij het Europese Parlement en het Wuppertal Institute.
Wat is stichting LOAZ?
Stichting LOAZ is de initiatiefnemer van de Europese Mobiliteitsweek, voorheen de Week van de Vooruitgang. Het doel van deze jaarlijks terugkerende campagne is het promoten van duurzame vervoersmiddelen en het stimuleren van kritisch autogebruik. Het kleine projectteam dat namens stichting LOAZ de Week coördineert, werkt samen met partners zoals Veilig Verkeer Nederland, Milieudefensie, het Klimaatverbond, reizigersvereniging ROVER, Elektrisch Vervoer Nederland en Agentschap NL. Daarnaast werken het projectteam en de partners sterk samen met gemeenten, bedrijven, lokale organisaties en scholen, welke de feitelijke organisatoren zijn van de honderden activiteiten die elk jaar in de 2e en 3e week van september plaatsvinden.
Hoe ziet een typische werkdag van jou eruit?
Als projectcoordinator ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het projectteam, en het uitvoeren van de taken die door stichting LOAZ en het projectteam zijn opgenomen in het jaarlijkse projectplan. In algemene zin betekent dit het controleren van het budget, contact onderhouden met partners, lagere overheden en de ministeries die het project subsidiëren, nadenken over en het organiseren van activiteiten, workshops en bijeenkomsten enzovoorts.
Ter illustratie: Vandaag hadden wij eerst een bijeenkomst met de partnerorganisaties. Daarna ben ik verder gegaan met het zoeken van sprekers voor de workshops voor ambtenaren en een oproep over de workshops uitgezet onder de partners en gemeenten. In de middag hebben we nagedacht over de nieuwe huisstijl van de campagne, die nodig is om de Europese dimensie beter te benadrukken. Tenslotte ben ik in de namiddag druk bezig geweest met het schrijven van het communicatieplan.
Hoe ben je hier terecht gekomen?
Ik zag bij vereniging Milieudefensie -waar afgelopen jaren het projectteam is ondergebracht- een advertentie staan voor communicatiemedewerker voor de Europese Mobiliteitsweek. Daar heb ik op gereageerd, en na een sollicitatiegesprek mocht ik daar meteen aan de gang. In september 2009 ging de toenmalige projectcoördinator weg, en werd er intern een vacature uitgezet. Ik heb toen met succes gesolliciteerd naar de functie van projectcoördinator. Eigenlijk heb ik dus heel veel geluk gehad, want de functie van communicatiemedewerker is een tijdelijke functie. Ik ging er vanuit dat ik in oktober weer verder kon gaan zoeken naar een baan, maar dat hoefde dus niet.
Heb je wat gehad aan de kennis die je hebt opgedaan in je studie?
De algemene kennis van mijn studie kan ik zeker toepassen in mijn werk, zoals analyseren, redeneren, projecten ontwerpen en uitvoeren. Maar mijn specifieke kennis (o.a. inzake biobrandstoffen en Europese richtlijnen) heeft mij weinig geholpen. Misschien heb ik hier in de toekomst nog wat aan. Waar ik veel aan heb gehad, is de praktische kennis die ik heb opgedaan naast mijn studie. Het is misschien een cliché, maar het vrijwilligerswerk voor UMP Nijmegen, het Wereld Natuur Fonds en de Federation of Young European Greens heeft mij zeker geholpen.
Krijg je nu ook de kans om veel te reizen?
Tja, met een Europese Mobiliteitsweek zou je denken van wel, maar dit valt nogal mee. Twee keer per jaar ga ik naar Brussel voor de meetings van de European Mobility Week, om met andere nationale coördinatoren te praten over Europese ontwikkelingen. Dit zijn wel interessante ontmoetingen, en blijf zo toch nog betrokken bij Europese aangelegenheden.
Heb je nog tips voor studenten die zich orienteren op een carriere in de duurzaamheid?
Ik zal me even limiteren tot twee tips:
1. Het is goed om vaardigheden te hebben die minder voor de hand liggen, maar wel nuttig zijn. In mijn vrije tijd ben ik grafisch vormgever en fotograaf, twee vaardigheden die al meerdere keren handig zijn geweest in mijn huidige functie. Maar ook door mijn vrijwilligerswerk als penningmeester van het Wereld Natuur Fonds regioteam Arnhem-Nijmegen, kan ik redelijk overweg met budgetten en lastige excel sheets. Wederom vrij handig, en ook iets waarnaar gekeken wordt tijdens sollicitatierondeprocedures.
2. Als je een algemene studie hebt gevolgd (zoals ik deed), zorg ervoor dat je toch een soort ‘specialisme’ hebt. Iets waarmee je uit de voeten kan tijdens een sollicitatiegesprek en waarmee je meer kans hebt te worden gevraagd voor een sollicitatiegesprek voor die ene (vaak specifieke) functie. Neem bijvoorbeeld een minor (als dat mogelijk is) waarmee je dieper op een bepaald onderwerp of (praktisch) wetenschapsveld kan ingaan. Succes!
www.europesemobiliteitsweek.nl