skip to Main Content

Kookboek De Kamer in de Keuken

Wouter Bos wint verkiezing Lekkerste Vegetarisch Recept van het Binnenhof

Wakker Dier is weer lekker bezig met de verkiezing van Lekkerste Vegetarisch Recept van het Binnenhof en de presentatie van het bijbehorende kookboek De Kamer in de Keuken. We doen het niet vaak, persberichten letterlijk overnemen op duurzamestudent.nl, maar dit initiatief is zo leuk, lekker en praktisch dat we graag een uitzondering maken.

De risotto met groenten uit de oven van Wouter Bos is door Stichting Wakker Dier verkozen tot het Lekkerste Vegetarische Recept van het Binnenhof. Hij laat ondermeer Sharon Gesthuizen (2e met Koude Knoflookamandelsoep, SP), Femke Halsema (3e, Pastei pompoen&blauwe kaas, GL), Ton Elias (4e, Courgette Cannelloni, VVD), Marianne Thieme (5e, Kool met amandelen, PvDD), Jacqueline Cramer en Maria van der Hoeven achter zich. Nu de Kamer aandringt op vleesvermindering, keek Wakker Dier wat Haagse politici zélf koken op een vleesloze dag. ‘Een beter milieu (en minder dierenleed) begint bij jezelf’, zo leerde de overheid ons immers jaren geleden al. Ministers en Kamerleden stuurden hun favoriete vegetarische recept op.

Met culinaire hulp van de Volkskeuken (Volkskrant), in de persoon van Pay-Uun Hiu, de enige fulltime vegetarische volkskok, beoordeelde Wakker Dier de gerechten op smaak, originaliteit en gemak. Deelnemende parttime of fulltime vegetariërs die hun favoriete vegetarische recept instuurden waren ondermeer: Jacqueline Cramer (ex. Min.VROM, PvdA), Femke Halsema (GL), Wouter Bos (ex. Min Fin, PvdA), Henk Jan Ormel (CDA), Gerdi Verbeet (PvdA), Marianne Thieme (PvdD), Bas van der Vlies (SGP), Tofik Dibi (GL), Boris van der Ham (D66), Ton Elias (VVD), Sharon Gesthuizen (SP), Esmé Wiegman (CU), Fatma Koser Kaya (D66) en Maria van der Hoeven (Min.EZ).
Veel gerechten zijn niet alleen culinair interessant, ze reflecteren bovendien de politieke smaak van de partijen. Zo maakt Gesthuizen van de SP een koude soep met oud witbrood en kokkerelt Elias van de VVD met geblancheerde “cresson”.

De groentenrisotto van Wouter Bos (vegetariër) werd gekozen als winnaar. Pay-Uun Hiu: ‘Het is een lekkere en volledige maaltijd, met karakteristieke smaken (eekhoorntjesbrood en vermout), maar met producten die vrij eenvoudig verkrijgbaar zijn. Als handleiding is het recept een drama. Er staan nergens hoeveelheden bij – heel typisch voor een (oud) minister van financiën. Tip: gebruik een blokje Bospaddestoelenbouillon ipv groentenbouillon.’
 
Sharon Gesthuizen werd verkozen tot nummer 2 vanwege haar zeer smakelijke knoflookamandelsoep met vrij onbekende soepingrediënten welke toch makkelijk te maken is. Femke Halsema (3e) maakt regelmatig een makkelijke maar lekkere pompoenpastei die wel stijlvol is doorontwikkeld. Ton Elias (4e) koos een culinair hoogstandje met een lekkere combinatie van bijzondere groenten. Marianne Thieme (5e) koos een vermoedelijk zelf bedachte combinatie van een geheel dierloos koolgerecht met de ondergewaardeerde rooktahoe.

Met de verkiezingen wil Wakker Dier aandacht vragen voor een dagje zonder vlees. Vooral het aantal vleesverminderaars groeit snel: uit onderzoek van onderzoeksbureau Team 4 in opdracht van Wakker Dier in 2009 blijkt dat 41% van de Nederlanders 2 tot 4 dagen per week geen vlees eet en 9% zelfs meer dan 5 dagen in de week geen vlees eet. Maar ook de politiek lijkt hierover wakker geschud. Zo werd deze maand nog in de Tweede Kamer een motie (31 532, nr.31) aangenomen die de regering verzoekt ‘aan te sturen op vermindering van consumptie van dierlijke eiwitten‘.

De winnende recepten zijn voor iedereen terug te vinden in het online kookboek “De Kamer in de Keuken” en ook als PDF te downloaden. In het kookboek staan de lekkerste vegetarische recepten van de politici opgesomd met veelal een persoonlijke noot van het Kamerlid of de minister.

Back To Top