skip to Main Content

Door de redactie getest: muntthee

De redactie van duurzamestudent.nl heeft een product getest. Dit maal was het muntthee. Van Zonnatura en Piramide tot Simon Lévelt, welke is het best?

Wat is er beproefd?
Waar is op gelet tijdens het proeven? Hoe de thee eruit ziet, de geur van de thee, de bereidingswijze en verpakking van de thee, de theesterkte in verhouding tot de trektijd, en natuurlijk: de smaak.

Welke muntthee is er getest?
Zes verschillende soorten muntthee:

Zonnatura Munt (te koop bij de Albert Heijn, €1,45 voor 32 gram/20 zakjes. Keurmerken: geen)
– Piramide Pepermunt (te koop bij diverse natuurwinkels, €2,29 voor 30 gram/30 zakjes. Keurmerken: eko)
– Simon Lévelt Munt (te koop bij Simon Lévelt, €2,50 voor 50 gram. Keurmerk: geen)
– Hampstead Peppermint (te koop bij De Tuinen, €3,49 voor 30 gram/20 zakjes. Keurmerken: eko en fairtrade)
– Numi Simply Mint (te koop bij diverse natuurwinkels, €4,99 voor 39.6 gram/18 zakjes. Keurmerken: Bio, Eko, Kosher & Pareve en halal)
– Dilmah Moroccan Mint (te koop bij De Tuinen. Keurmerk: geen)

In de Aldi, Plus en Lidl was geen biologische thee te vinden. De jumbo verkoopt wel veel biologische en fair trade thee (maar helaas geen muntthee). De C1000 verkoopt er slechts enkele, waaronder de Zonnatura Munt.

De uitslag
De thee is gezet van één zakje (of portie) per 0,5 L water en met 5 minuten trektijd.
Oplopend van slechtste tot beste thee is dit de uitslag van de test:

6. Dilmah Moroccan Mint
Deze thee is per stuk verpakt in aluminum zakjes! Dat vonden wij zo onduurzaam, dat we deze thee hebben gediskwalificeerd.

5. Hampstead Peppermint

Op de vijfde plaats is de thee geëindigd van het ons onbekende Hampstead. Het theebuiltje zat in een plastic zakje (jammer), de thee had een goede kleur en was sterk genoeg na 5 minuten trekken, maar rook vies en de muntsmaak was ver te zoeken. De thee had meer iets weg van een earl grey, smaakte sterk en erg “naturel”. Enkelen omschreven hem als “droog” en “weinig aansprekend”. Met een eindcijfer van 5,3 kwam de Hampstead daarmee nog redelijk goed weg.

4. Zonnatura Munt
Deze thee was bij de redactie het meest bekend, de identiteit werd dan ook vermoed voordat bekend werd welke thee er geproefd was. De beoordeling viel echter tegen: hoewel hij niet vies was, was hij ook niet erg lekker. Er zat weinig geur en smaak aan de thee: een vleugje kruiden, maar geen blaadje munt. Ook de verpakking was half-half: weliswaar een papieren zakje om het buideltje, maar die had makkelijk weggelaten kunnen worden. Omdat de thee geserveerd werd in een koffiekan, wat wellicht de smaak (door sommigen beschreven als “bedwelmend”) beïnvloed kan hebben, vonden we dat deze thee toch wel een tweede kans verdiende. Met de hakken over de sloot: 6,0.

3. Numi Simply Mint
Dit werd na 5 minuten trekken de donkerste, doch zeker niet de sterkste thee. De smaak was licht, zacht-zoet en had een overtuigende “mint-hint”. De geur was er een van zoete, verse muntblaadjes. Niettemin vonden sommigen de thee echter wat te zacht en deed de “bruine smurrie” hen niet verlangen naar meer. De grote verdeeldheid van meningen maakte hem tot “middelste” thee met een gemiddeld cijfer van 6,2. 

2. Piramide Pepermunt
De winnaar van de theebuiltjes-thee was Piramide, en niet alleen omdat het builtje als enige niet in een overbodig zakje was gehuld. De donkergelige kleur riep weliswaar een onsmakelijke associatie op, maar de aangename geur het tegenovergestelde. De thee zelf smaakte minder denderend dan hij rook, een beetje slap en meer naar andere kruiden, zoals venkel, brandnetels en groene thee, dan naar munt. Deze lekkere thee was echter niet droog, eerder “een beetje waterig” – wat we maar als passend beschouwden. Wellicht benodigd het een langere trektijd. De tevreden redactie proefde een soepel, fruitig en kwiek kopje thee. Cijfer: 6,6

1. Simon Lévelt Munt
Het smaakverschil tussen buidelthee en buidelvrije thee werd duidelijk zichtbaar in deze test. Het zetten van de thee gaat een stuk onhandiger met de losse muntblaadjes, die men minutenlang in een zeefje of thee-ei in het water moet houden. De kleur die het water vervolgens aanneemt, is er een van “afwasmiddel met water”. Enkele blaadjes zullen onvermijdelijk in het water terecht komen, die men er daarna weer uit moet zeven. Maar dan, maar dan! Dan heb je ook “de originele theebeleving”, met de geur van “goedenachtrust,-maar-eerst-nog-even-tandenpoetsen”-thee. De frisse, lichte smaak doet aan deze natuurlijke munt-belofte niet ten onder, zij het toch iets meer “goedenachtrust” dan “tandenpoetsen” wat men proeft. Daarnaast heeft het ontbreken van elk buideltje of zakje nog een voordeel: duurzaamheid ten top. De ultieme smoes om nog éven op te blijven. Een dikke 7,7 voor meneer Lévelt.

Back To Top