skip to Main Content

De carrière van Ariane Kaper

adviseur duurzaam bouwen bij DHV en ‘Building Brain’

Ariane Kaper (26) werkt als adviseur duurzaam bouwen bij DHV. Op dit moment is ze gedetacheerd bij TNO voor het project ´Building Brains´, over duurzaam bouwen. Ze deed een master in Energy Science, na een Bachelor ´wis- en natuurkunde´ op University College. Ze liep stage in Amerika en Indonesië.
 
Waaruit bestaat je functie bij DHV precies?
Ik ben adviseur voor duurzaam bouwen, vooral richting energie en milieu. Ik heb zelf geen technische achtergrond, maar breng de technici, zoals architecten en ingenieurs, bij elkaar om mee te denken over oplossingen voor met name renovatieprojecten. Op dit moment ben ik full-time gedetacheerd bij TNO voor het project ´Building Brains´.
 
´Building Brains´ klinkt spannend: wat is het precies?

Building Brains is een onderzoeksprogramma met 170 medewerkers vanuit 27 verschillende partijen onder leiding van TNO. Tot deze partijen behoren vooraanstaande adviesbureaus, architecten, consultants, aannemers en productontwikkelaars. Building Brains richt zich op een actueel onderwerp namelijkintegrale duurzame oplossingen voor energiereductie en energieleverende gebouwen en wijken. Het doel is het sluiten van de cyclus evalueren, leren en innoveren in de bouw.
Het project bestaat uit verschillende teams met ieder hun eigen thema. Mijn team kijkt bij bestaande gebouwen welke duurzaamheidsambitie er van te voren was en hoeveel daarvan gerealiseerd is. Dit dient dan als input voor de andere teams om zo te kunnen leren van deze ervaringen.
 
En hoe ziet een typische werkdag van jou eruit?
Dat is wisselend: op dit moment wisselt het zelfs per dag op welke locatie ik werk. Ik ben op dit moment voornamelijk bezig met het leggen met de contacten met de mensen die betrokken waren bij de bouw van de gekozen gebouwen. Het blijkt dat er voor de bouw vaak ambities zijn om duurzaam te bouwen, maar dat deze uiteindelijk niet gerealiseerd worden. Ik ga deze mensen interviewen om te zien wat daarvan de oorzaken zijn geweest. Op dit moment ben ik nog bezig de juiste mensen te lokaliseren en contacten te leggen, over twee weken wil ik beginnen met interviewen.
 
Hoe ben je hier terecht gekomen?
Na mijn studie wist ik nog niet precies wat voor werk ik wilde, daarom heb ik ook niet gereageerd op vacatures, maar alleen open sollicitaties verstuurd. Op die manier hoopte ik een beetje mijn eigen baan te kunnen creëren. Ik wilde graag werken voor een ingenieurs- of adviesbureau in de buurt, dat aandacht besteedde aan milieu en duurzaamheid. Een vriend van me werkte al bij DHV, en zei dat het wel iets voor mij was. Toen heb ik een open sollicitatie gestuurd. Ik ben aangenomen als projectmanager, en heb zelf richting duurzaam bouwen gestuurd.
 
Was je studie nuttig voor je huidige baan?
Qua vakinhoudelijke kennis was mijn studie niet voldoende, maar dat komt ook doordat ik een andere richting heb gekozen. Mijn studie was wel heel goed als inspiratie, door alle gemotiveerde mensen en thema’s. Een vak over Energie Analyse heeft me ideeën gegeven voor mijn stage in Amerika, en was de inspriatiebron om iets met energiebesparing in gebouwen te doen.
 
Heb je nog tips voor studenten die een duurzame carrière willen?
Raak vooral niet depressief of in de war als je niet precies weet wat je wil gaan doen, en probeer zelf een baan te creëren. Ik heb voor mezelf bedacht waar ik over 5 jaar wilde zijn. Toen heb ik gekeken naar welke tools, kennis en contacten ik daarvoor nodig heb. Vervolgens ben ik gaan zoeken naar een organisatie waar ik de juiste praktijkervaring op kon doen. Mijn tip is dan ook dat het niet zo zeer gaat om de functie waar je voor aangenomen wordt: als je bij een leuke organisatie zit, komt de functie vanzelf wel. Het is wel heel belangrijk om bij een leuke organisatie te werken, want je moet er ten slotte wel 40 uur per week werken. Daar moet je dus bij je sollicitatie wel naar kijken!

Meer info op:

www.dhv.com

www.buildingbrains.eu

Back To Top