skip to Main Content

De Amazone verandert in een vuilnisbelt

In de visie van Braziliaanse jongeren

De bobo’s zijn het tijdens de klimaattop in Kopenhagen niet eens geworden met elkaar. Een verdrag bleef uit en de verdere ontbossing in de Amazone lijkt op tenminste dezelfde voet door te gaan. De toekomst – de jongeren – in de Braziliaanse stad Porto Velho lijken zich te realiseren dat zij in de longen van de wereld leven en dat ook zij een belangrijke rol hebben om verdere houtkap tegen te gaan. “Net buiten de stad wordt een reusachtige stuwdam gebouwd. Duizenden bomen zijn daarvoor gekapt en het ecosysteem in de rivier de Mandeira is overhoop gehaald. Was het eerst nog een ver van mijn bed show, nu komt de ontbossing steeds dichterbij,” ziet Maria Fernandes Santos het probleem op zich af komen. 

Maria
Ze stopte toen ze dertien was met school en heeft nooit veel interesse gehad in het klimaat. “Ik woon hier in Porto Velho maar ik realiseer mij niet dat ik in de Amazone woon. Het is gewoon zo.” De nu 24-jarige jonge vrouw probeert er over te praten met familie en vrienden maar heeft, zoals ze dat zelf zegt, “te weinig kennis om echt een mening te vormen. Ik lees nauwelijks kranten en nieuwsprogramma’s op televisie sla ik meestal over.” Wel zegt Meriane dat de media meer aandacht besteed aan ‘de longen van de wereld’ dan een aantal jaar geleden. “Dat doet iedereen in de wereld. Wij dus ook.” Op de vraag of ze iets heeft meegekregen van de klimaattop in Kopenhagen zegt ze: “Ik weet dat er veel wereldleiders aanwezig waren en dat ze het niet eens zijn geworden. Ze hadden die klimaattop net zo goed niet kunnen houden. Dat was beter geweest voor het milieu.”

Flaria
Flaria Veves is een 24-jarige studente uit Porto Velho. Ze studeert sinds dit studiejaar – dat in februari is begonnen – geografie. “Tijdens mijn studievoorbereidingen heb ik veel gelezen over de Amazone en weet ik dat het er niet goed aan toe gaat.” Maar volgens Flaria is zij een uitzondering. “De meeste inwoners uit Porto Velho zijn daar helemaal niet mee bezig.” Om haar vrienden bewust te maken van het wereldwijde klimaatprobleem probeert ze haar afval zo veel mogelijk te scheiden. “Ik wil dat zij dat ook doen, maar dat krijg ik er niet makkelijk ingestampt. Het is niet zo dat ze het niet belangrijk vinden, maar ze doen geen moeite.” Met haar studievrienden discussieert Flaria over de waterkrachtcentrale die niet ver van Porto Velho wordt gebouwd. “Het is heel dubbel. Door de bouw hebben veel mensen nu werk, maar aan de andere kant worden er veel bomen gekapt. De bomen blijven voor altijd weg en de bouwvakkers hebben over een paar jaar geen werk meer. Dus ik vind het regenwoud uiteraard veel belangrijker!”

 Jorge
“Iedere maand krijgen mijn ouders een magazine thuisgestuurd dat gaat over politieke issues en onderwerpen als het klimaat. De politiek gerelateerde artikelen lees ik sowieso voor mijn studie rechten en meestal blader ik dan ook door naar de klimaatspecials. Gewoon omdat ik het interessant vind”, aldus de 23-jarige Jorge Fernandes, die regelmatig gaat kajakken in de vertakkingen van de rivier Mandeira. Het zijn naast ontbossing de kleine dingen waar Jorge zich aan ergert. “Heerlijke ontspanning vind ik het kajakken maar als ik zie dat andere recreanten hun afval laten slingeren erger ik mij daar ontzettend aan. De Amazone verandert in een vuilnisbelt als iedereen zijn afval de rivier in gooit.”
Afgelopen februari is ook voor Jorge het nieuwe studiejaar weer begonnen. “We discussiëren regelmatig over het klimaat, of we zoeken naar mogelijke nieuwe wetten die ontbossing tegen kunnen gaan. Maar dat is niet zo makkelijk.” Of de 23-jarige student na zijn studie iets wil gaan doen met klimaat? “Nee, mensen worden het namelijk toch nooit eens met elkaar.”


Dit is een bonusartikel uit Join Magazine. Wil jij meer uit Join lezen? Vraag snel een gratis abonnement aan en ontvang de nieuwe editie van Join op je deurmat!
Join is het gratis studententijdschrift over verre reizen, cultuur en de wereld. Deze keer: de Amazone special uit Brazilië en de allereerste column van Dennis Storm. Join ligt op 25 maart in de brievenbussen van abonnees en is vanaf dan ook verkrijgbaar op hogescholen, universiteiten en andere studentenlocaties.

Back To Top