skip to Main Content

Ontwerp voor een duurzame campus

Winnaars van de ontwerpwedstrijd van de TU Delft bekend

Intelligente straatverlichting en elektriciteitsopwekking met behulp van restwarmte zijn door een jury van wetenschappers en deskundigen op het gebied van vastgoedbeheer en facilitair management gekozen als winnaars van de ideeën- en ontwerpwedstrijd voor een duurzame campus van de TU Delft. De wedstrijd vond plaats in het kader van plannen van de universiteit om op de campus energie te besparen, duurzame energie toe te passen en de campus in te richten als ‘living lab’ om duurzame energietechnologie op de campus te testen en tonen. Een windmolen geïntegreerd in een gebouw werd de winnaar van de publieksprijs.

Student Chintan Shah en zijn teamgenoten ontwikkelden een intelligente straatverlichting, bestaande uit een sensor en een dimmer die op iedere straatlantaarn gemonteerd worden en een centraal regelmechanisme. ’s Nachts worden de straatlantaarns gedimd en gaan ze automatisch op volle sterkte branden als er een wandelaar, fietser of automobilist aankomt. Met intelligente straatverlichting op de campus kan de TU Delft 30 tot 50% besparen op de energierekening. Shah won in de categorie ‘toepasbaar en effectief’ een geldbedrag van 2.500 Euro en de toezegging dat de TU Delft met hem gaat praten over het toepassen van het systeem.

Student Mighael Vroom won de prijs voor vernieuwende, niet direct toepasbare ideeën met zijn voorstel om magnetocalorische elektriciteitsopwekking toe te passen op de campus. Hierbij wordt restwarmte – bijvoorbeeld uit de bestaande warmtekrachtcentrale – gebruikt om een magneet te verwarmen die vervolgens elektriciteit opwekt. Ook Vroom won 2.500 Euro.

Een speciale publieksprijs werd uitgereikt aan het team van student Philip Hoogreef. Zij ontworpen een multifunctioneel gebouw geïntegreerd in de mast van een windturbine.


Download de winnende presentaties:
– Intelligente straatverlichting
– Magnetocalorische elektriciteitsopwekking
– Windturbine annex gebouw

Kijk ook eens op de site van de minor sustainable future campus

Back To Top