skip to Main Content

De carriere van Jacco van Mersbergen

Jacco werkt bij Unicef Nederland

Jacco van Mersbergen (28) werkt als Accountmanager MKB bij UNICEF Nederland. Jacco studeerde Commerciële Economie aan de Hogeschool Utrecht en Politicologie en Internationale Betrekkingen aan de UvA. Eerder werkte hij als Carbon Footprint Manager bij Climate Neutral Group

Wat doet de organisatie waar je voor werkt precies?
UNICEF is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. UNICEF helpt kinderen over de hele wereld bij het overwinnen van armoede, ziekte, geweld en discriminatie. Het Verdrag voor de Rechten van het Kind vormt de basis van ons werk. UNICEF Nederland houdt zich bezig met fondsenwerving voor het werk van de internationale organisatie, met voorlichting en met beleidsbeïnvloeding.

Wat houdt jouw functie in?
Ik maak onderdeel uit van het team Partnerships binnen de afdeling Marketing & Communicatie van UNICEF Nederland. Dit team onderhoudt alle externe contacten met partners van UNICEF, zowel bedrijven als maatschappelijke organisaties. Binnen dit team ben ik specifiek verantwoordelijk voor de relaties met bedrijven uit het Midden- en Kleinbedrijf (MKB). Daarnaast ben ik contactpersoon voor ongeveer 150 vrijwilligers in heel Nederland die zich bezig houden met het benaderen van bedrijven voor UNICEF in hun regio.

Hoe ziet een typische werkdag van jou eruit?
Een typische werkdag beschrijven is lastig, omdat de meeste dagen er tocht echt anders uitzien. In een gemiddelde werkweek heb ik veel contact met bedrijven die UNICEF benaderen voor een samenwerking en beoordeel ik of en, zo ja, hoe we met hen kunnen samenwerken. Verder heb ik een groep zakelijke partners die UNICEF structureel steunen en voor hen ben ik de contactpersoon. Daarnaast ondersteun ik vrijwilligers bij hun contacten met bedrijven door hen van informatie en de juiste materialen te voorzien. En tot slot ben ik druk bezig met de ontwikkeling van een nieuw concept voor het MKB om UNICEF te steunen. 

Komt de kennis en ervaring uit je studie van pas in je huidige baan?
Ja, absoluut. Door mijn studie Commerciële Economie heb ik veel geleerd over commerciële relaties met bedrijven en dit kan ik goed gebruiken in mijn contacten met (potentiële) partners van UNICEF. Maar omdat ik ook Internationale Betrekkingen heb gestudeerd weet ik goed wat het doel is waarom ik deze contacten met bedrijven heb. Op deze manier kan ik mijn bijdrage leveren aan ontwikkelingssamenwerking. Deze baan is voor mij dus een ideale combinatie tussen mijn twee gevolgde studies.

Hoe ben je in deze functie terecht gekomen?
Ik zag de vacature op duurzamevacaturebank.nl en heb gereageerd door een brief en CV te sturen. Gelukkig werd ik uitgenodigd om mijn motivatie mondeling toe te lichten in twee gesprekken en heb ik hen kunnen overtuigen dat ik geschikt was voor deze functie.

Had je verwacht dat je na je studie dit soort werk zou doen? Zonee, waar had je in je studententijd verwacht na je studie terecht te komen?
Ja, eigenlijk wel. Ik heb na mijn studie Commerciële Economie bewust gekozen voor de vervolgstudie Internationale Betrekkingen omdat ik wist dat ik niet een nieuw wasmiddel of een ander product in de markt wilde zetten, maar een baan wilde hebben waarbij ik echt iets kan betekenen voor de wereld. De combinatie van commercieel werken, maar wel voor een doel waar ik achter sta is dus een bewuste keuze geweest.

Heb je ook ideeën of voornemens voor het toekomstige verloop van je carrière?
Ook mijn vorige baan bij Climate Neutral Group lag op dit snijvlak en die combinatie bevalt tot nu toe erg goed. Ik denk daarom dat ik dat ook nog wel even blijf doen. Waar ik uiteindelijk terecht zal komen vind ik moeilijk om te zeggen. Wel is mijn voornemen om altijd iets te blijven doen waarbij ik een bijdrage kan leveren aan een betere wereld. UNICEF is in ieder geval een grote organisatie die over de hele wereld actief is en wellicht biedt dat nog mooie mogelijkheden voor de toekomst.

Heb je tot slot nog tips voor studenten die zich oriënteren op een “duurzame” carrière?
Doe tijdens je studententijd vooral dingen die je leuk vindt. Maar nevenactiviteiten bij verenigingen of stichtingen kunnen echt bijdragen aan je zoektocht naar een baan na je studie. Je ontwikkelt bepaalde competenties, doet ervaring op met werksituaties en leert mensen kennen. Voor werkgevers is dit erg interessant, zeker als je deze ervaring hebt opgedaan bij organisaties die op hetzelfde werkgebied actief zijn als je mogelijk nieuwe werkgever. Vrijwilligerswerk kan zeker bijdragen aan een ‘duurzame’ carriere doordat je daarbij al laat zien dat je iets wilt bijdragen aan de samenleving.

Noot van de redactie: als je deze tip wilt navolgen moet je vooral eens kijken naar de vrijwilligers-vacatures van Morgen op www.studentenvoormorgen.nl šŸ™‚

Back To Top