skip to Main Content

The Great Plastic Garbage Patch

Er drijft een enorme hoeveelheid plastic in de Stille Oceaan

Voor degenen die het nog niet weten: er drijft een hoeveelheid plastic in de Stille Oceaan dat een gebied beslaat dat twee keer zo groot is als de Verenigde Staten! Onlangs heeft men een zelfde gebied ontdekt in de Atlantische Oceaan. 20% van het plastic afval in de oceanen is afkomstig van schepen: overboord geslagen, losgeraakt of opzettelijk gedumpt. 80% van het afval in de oceanen is afkomstig van het land.

Jaarlijks komen 100,000 zeezoogdieren en zee schildpadden om door het eten van plastic. Een recent onderzoek op een zeer afgelegen eiland in de Pacific liet zien dat maar liefst 95,7 procent van alle jonge albatrossen plastic in hun systeem hebben zitten.

4% van het plastic in de oceaan bevindt zich net onder of op het zeeoppervlak. Door de sterke zon breekt het plastic langzaam af, maar het duurt wel 1000 jaar voordat dit volledig is afgebroken en onschadelijk is voor het ecosysteem. Aan het plastic in de oceanen, ook aan alle microdeeltjes, hechten zich Persistent Organic Pollutants: gifstoffen die via het plastic dat vissen eten, in de voedselketen terechtkomen.

Het is een gigantisch en complex probleem waar niemand op dit moment een oplossing voorhanden heeft. Wat we eraan kunnen doen? Net als bij het tegen gaan van klimaatsverandering zal voor dit probleem iedereen mee moeten helpen om tot een oplossing te komen.

Inspirerend filmpje: Charles Moore: Sailing the Great Pacific Garbage Patch

 

Back To Top