skip to Main Content

Mag het licht uit?

Earth Hour wereldwijd gebaar tegen energieverspilling

Misschien valt het je niet direct op, maar komende zaterdagavond gaan op veel plaatsen de lichten uit. 27 maart van 20:30 tot 21:30 gaan onder andere de Eiffeltoren, de Golden Gate Bridge in San Fransisco maar bijvoorbeeld ook de Rotterdamse Erasmusbrug op zwart: het is dan namelijk Earth Hour!

Drie jaar geleden begon het in Sydney, waar 2 miljoen mensen het licht uitdeden. De actie groeide uit tot een wereldwijd protest tegen de verslechtering van klimaat en milieu. Vorig jaar werd de actie ook in Nederland opgepikt en deden er bijna 1 miljard mensen in 88 landen mee. Dit jaar hebben 100 landen al laten weten de actie te steunen. 

Duister
Het Wereld Natuur Fonds, dat Earth Hour in Nederland organiseert, roept mensen op hun apparaten en lampen al voor 20:30 uit te doen om onverwachte pieken en dalen in het elektriciteitsgebruik te voorkomen. Spontane acties worden georganiseerd: eten bij kaarslicht, activiteiten in het duister en het in het donker zetten van bekende gebouwen in de vier grote steden. In het Amsterdamse Hilton hotel wordt bijvoorbeeld in lobby en bar het kunstlicht vervangen door kaarslicht.
In België worden grote delen van de wegverlichting uitgezet, alleen plekken waar anders de verkeersveiligheid in gevaar komt worden verlicht.

Ook in de Erasmusbrug in Rotterdam gaat de lichtschakelaar om

“Voorkomen dat bij moeder aarde het licht uit gaat”
Op de campagnewebsite van het WNF kun je je inschrijven, vertellen waarom jij het licht uit doet en een foto uploaden. Inmiddels gingen 1200 mensen je voor. Johan van de Gronden, directeur van het Nederlandse WNF: “Zo’n massaal gebaar is van groot belang voor politici, zeker na het onbevredigende resultaat van de klimaattop in Kopenhagen.”


Back To Top