skip to Main Content

De carrière van Carolien van Merksteijn

Bedrijfskundige werkt bij Partners for Innovation en zet duurzaam kledinglabel op

Carolien van Merksteijn (28) werkt als adviseur Innovatie, Energie en Klimaat bij het Amsterdamse adviesbureau Partners for Innovation. Carolien heeft Bedrijfskunde gestudeerd en werkte eerder als supply chain manager bij General Mills (een soort Unilever in de VS).

Partners voor Innovation is een adviesbureau. Waar houden jullie je mee bezig?

Wij helpen bedrijven en mensen die een innovatief idee of product hebben waarmee ze de wereld duurzamer willen maken, zowel op milieugebied als sociaal gebied. Dit doen we in alle stadia: van het uitwerken van het idee tot het vinden van markten voor het product. Vaak helpen wij bij het definiëren van een project en het vinden van financiering hiervoor. Klanten zijn bijvoorbeeld: NPSP, Vereniging Kunststofverpakkingen Nederland en Fair Trade Original.

Daarnaast vormen duurzame energie en klimaat de andere twee pijlers van ons werk. Momenteel doen wij veel duurzaamheidassessments van biomassa projecten en maken wij CO2-voetafdrukken en strategieën. Klanten zijn bijvoorbeeld de Jatropha Alliance, Stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid en MKB Deventer.

Wat houdt jouw functie in?
Ik ben projectmanager van het project Duurzame Verlichting Deventer, waarbij we voornamelijk MKB ondernemers informeren over de business case van Duurzame Verlichting (het verdient zichzelf terug door energiebesparing). Daarnaast werk ik voornamelijk aan CO2-voetafdrukken en subsidieaanvragen voor verschillende klanten. Een kleiner gedeelte behelst het opzetten van workshops en deze begeleiden met mindmap.

Hoe ziet een typische werkdag van jou eruit?
Ik woon in Arnhem, maar werk in Amsterdam. Ik begin dus op de fiets naar het station, zit dan een uur in de trein wat ik besteed aan m’n werk, en fiets dan naar kantoor. Ik werk ook minimaal 1 dag per week thuis. Ik spendeer 75% van mijn tijd achter mijn computer en aan de telefoon. Dit is het doen van onderzoek, het analyseren van gegevens en het schrijven van rapporten. De rest van de tijd ben ik bezig met overleg, of het geven van workshops.

Komt de kennis en ervaring uit je studie van pas in je huidige baan?
De globale dingen wel, maar bedrijfskunde voorziet niet echt in de details van duurzaamheidadvies. Ik lees dan ook regelmatig vakliteratuur en bezoek conferenties om goed op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen. 

Hoe ben je in deze functie terecht gekomen?
Ik kwam een van de eigenaren van dit bedrijf tegen bij de première van The 11th hour. Hij nodigde me uit om eens langs te komen om te praten. Ik had tijdens mijn studie niet verwacht dat ik iets met duurzaamheid zou gaan doen. Pas aan het einde van m’n studie volgde ik het vak Environmental Management, waardoor ik zo enthousiast werd dat ik meteen wist dat ik hier m’n beroep van wilde maken.

Heb je ook ideeën of voornemens voor het toekomstige verloop van je carrière?
Uiteindelijk hoop ik een eigen bedrijf te hebben waarmee ik een duurzaam product en bedrijfsproces heb. Momenteel ben ik dan ook bezig, samen met een compagnon, om een duurzaam kledinglabel op te zetten.

Heb je tot slot nog tips voor studenten?
Bezoek veel (gratis) conferenties over het onderwerp. Je leert niet alleen veel, maar komt ook veel interessante mensen tegen waardoor je beter weet wat voor een werk je wilt en ziet waar de kansen liggen.

Back To Top