skip to Main Content

Een kijkje achter de schermen van DuurzameStudent

Interview met Chris Roorda, de oprichter van DuurzameStudent.nl, over toekomst en geschiedenis van het online magazine.

In april en mei werkt het team aan duurzamestudent.nl aan een grote revisie van de website. Een goede aanleiding voor een interview met de oprichter van duurzamestudent.nl, Chris Roorda.

Hoe is het idee voor duurzamestudent.nl ontstaan?
Toen ik in 2007/2008 voorzitter was van de landelijke studentenorganisatie Morgen kreeg ik veel vragen van studenten die “iets” wilden met duurzame ontwikkeling, maar niet precies wisten wat en hoe. Bij andere organisaties kregen ze vooral informatie over “bewust consumeren”. Veel lifestyle-sites zijn daarbij gericht op blije dertigers, niet op studenten met een krappe beurs. Bovendien: een student alleen aanspreken als consument is toch suf? In je studententijd ben je ook op zoek naar wat je interessant vindt, naar verdieping, naar stage- en carrièremogelijkheden.
 
Zo ontstond het idee voor een online magazine met inspirerende en concrete informatie over wat studenten kunnen met duurzame ontwikkeling op het gebied van studie, carrière en lifestyle. Met een kleine groep vrijwilligers hebben we het idee uitgewerkt, subsidies aangevraagd en de site gerealiseerd. Inmiddels is het team van redacteurs en vrijwilligers flink gegroeid. Ook ik ben nog betrokken, maar niet meer als coördinator. 

En ben je het trots op het resultaat?
Jazeker! Ik hoor regelmatig complimenten voor de aansprekende artikelen, die studenten echt inspireren tot het maken van duurzame keuzes. Een sterk team van vrijwilligers plaatst frequent mooie artikelen, inmiddels zijn er ruim 350 artikelen en 180 tips.

Het bezoekersaantal stijgt gestaag en het aantal ontvangers van de nieuwsbrief is werkelijk geëxplodeerd. Duurzamestudent.nl scoort erg hoog bij Google, ook bij algemene zoekopdrachten als “shoppen in utrecht” of “student & carrière”.

Natuurlijk is er ook nog veel te verbeteren. Daarom hebben we recent enquête gehouden onder bezoekers en gaat de website binnenkort flink op de schop.

Wat voor veranderingen kunnen we verwachten?
De meest opvallende verandering zal de nieuwe vormgeving zijn. Fris en rustig, zodat de site overzichtelijker en aantrekkelijker wordt.

Omdat de informatie op duurzamestudent.nl steeds verder uitbreidt, moeten we extra aandacht besteden aan de vindbaarheid van artikelen. De indeling wordt duidelijker en we zullen meer werken met series zoals “Shoppen in…”, “De carrière van…” en “Op weg naar Kopenhagen: …”.

Bovendien zal de vernieuwde site meer interactie uitlokken en kunnen bezoekers eenvoudig zelf artikelen en tips plaatsen. Last but not least zullen de redacteurs blij zijn met het zeer gebruiksvriendelijke beheersysteem Blogbird.
 
Dat zijn grote plannen! Wanneer is het resultaat online te bewonderen?
schets ds20Begin april wordt het achterliggende systeem (Blogbird) geoptimaliseerd en in gebruik genomen voor o.a. de website van De Staat. Daarna wordt de nieuwe vormgeving en functionaliteit van duurzamestudent.nl geïmplementeerd. We verwachten eind april een beta-versie te hebben, die we eerst uitgebreid zullen testen. Eind mei zal de vernieuwde site worden gelanceerd.

Wat is nog meer belangrijk voor de toekomst van duurzamestudent.nl?
Tjerk (de eindredacteur) en Taco (voorzitter van Morgen) doen nu mee aan de Digitale Pioniers Academie. Doel is om nieuwe kansen voor de site te identificeren en te benutten. 

Duurzamestudent.nl is een project van Morgen, maar dat is niet gelijk iedereen duidelijk. Dat is zachtgezegd onhandig. Straks wordt ook de site van Morgen vernieuwd, zodat beide sites meer op elkaar aansluiten en de agenda, nieuws en vacatures van Morgen op duurzamestudent.nl worden geïntegreerd.

Je zou – kort door de bocht – kunnen stellen dat duurzamestudent.nl vooral studenten bereikt en inspireert die al “iets” willen met duurzaamheid. Aan de andere kant is er natuurlijk een grote groep studenten die erg sceptisch reageren als de term “duurzame ontwikkeling” valt. Zij voelen zich wel aangesproken als duidelijk wordt wat zij er zélf mee kunnnen in, naast of na hun studie. Hoogste tijd dus dat we een bredere doelgroep actief gaan benaderen.

Tot slot: kunnen de bezoekers zelf ook meewerken aan de nieuwe site?
Graag zelfs! Je kunt je bijvoorbeeld opgeven om begin mei de beta-site te testen. Ook je ideeën voor artikelen zijn altijd welkom. Wil je je structureel inzetten kun je ook redacteur worden of solliciteren naar de functie van PR-bestuurslid in het nieuwe bestuur van Morgen. Kijk op duurzamestudent.nl/werk-mee of mail naar redactie[at]duurzamestudent.nl.

team  duurzamestudent.nl bij lancering
Het team van duurzamestudent.nl bij de lancering, november 2008

Back To Top