skip to Main Content

Vrijwilligerswerk in Thailand

Heleen gaf Engelse lessen en computerlessen via Openmindprojects

Heleen Heezen schrijft over haar ervaring in Thailand, waar ze begin 2010 een maand vrijwilligerswerk heeft gedaan.

Openmindprojects is een Thaise NGO met als missie dat het leren van de Engelse taal en het werken met computers de lokale bevolking kan helpen om uit de armoede te komen. Hun kantoor is gevestigd in Nongkhai, de hoofdstad van de regio Isan. Deze regio ligt in het noordoosten van Thailand, en is de armste regio van het land. Veel mensen werken hier op de rijstvelden, maar omdat er niet het hele jaar door oogst is, trekken ze buiten het rijstseizoen vaak naar Bangkok, waar ze werken in fabrieken, als chauffeur en vaak ook in de seksindustrie.

Tijdens mijn vrijwilligerswerk verbleef ik de hele periode bij het centrum van Openmindprojects zelf, maar veel anderen gaan naar homestays in kleine dorpjes. Bij het vrijwilligerscentrum krijg je eerst een training van 3 dagen, wat geen verplichting maar wel een enorme aanrader is. Het is erg leerzaam en ook erg leuk. Je leert er een beetje Thai spreken, wat erg van pas kan komen. Ook leer je over de cultuur en krijg je de kans om te oefenen in lesgeven voor een echte klas.

Ik heb echt een geweldige tijd gehad bij Openmindprojects, het is een bijzondere organisatie. Het is ook erg interessant wanneer je bij het centrum bent om te zien hoe het er daar aan toe gaat. Ze hebben veel lokale werknemers, die zonder deze organisatie en de mogelijkheden die ze daar krijgen, waarschijnlijk nog steeds op een rijstveld hadden moeten werken. Het is fantastisch dat je daar de mogelijkheid krijgt om hun te helpen en een steentje bij te dragen!

Voor iedereen zal de inhoud van het vrijwilligerswerk weer een beetje anders uitpakken, dit hangt af van de school waar je naar toe gaat en je verblijf. Ik deed een combinatie van Engelse lessen en computerlessen. Ik had het geluk dat ik met de Engelse lessen samenwerkte met een erg lieve lerares, die mij zoveel mogelijk probeerde te helpen. Maar vaak zijn de Engelse leraren op de scholen daar zo verlegen, dat ze jou als expert zien en zich verder niet met de les bemoeien. Ook kunnen ze zelf vaak amper Engels. Verder is het belangrijk om de lessen zo leuk mogelijk voor de kinderen te houden, er wordt dus veel gezongen en gedanst!

Openmindprojects is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, en ze hebben vele verschillende projecten. Naast Engelse les en computerles geven, kun je ook eco projecten doen. Naast Thailand kun je ook projecten doen in Laos, Cambodja en Nepal. In Thailand hebben ze niet alleen projecten in Isan, maar ook in het zuiden. Openmindprojects is een eerlijke en niet commerciele organisatie met alleen lokale kantoren, de enige inkomsten die ze hebben komen van de vrijwilligers. Ik heb het er geweldig gehad en hoop dat ik er ooit weer eens naar terug ga!

Meer informatie: www.openmindprojects.org

Back To Top