skip to Main Content

Duurzaam & goedkoop

De 9 leukste manieren om groen, goedkoop en hip te zijn

Een beetje duurzaam doen zonder dat ’t meteen honderd euro duurder wordt-kan dat?

01.Stonede broeken: Jeans van hennep
Wil je behalve ecovriendelijk zijn er ook ecovriendelijk uitzien? Dan zijn de kleren van Hempmade zeker iets voor jou. Hempmade kweekt eigen hennep en maakt daar vervolgens producten van, waaronder broeken. De hennep wordt volledig organisch verbouwd en is vele malen milieuvriendelijker dan katoen. De broeken van Hempmade zijn ideaal voor een reis naar warme oorden, maar deze harembroek is komende zomer zelfs een musthave in het regenachtige Nederland. Prijzen variëren van 79 tot 109 euro.
 
02.Shopping bag: Make love, not trash
Oké, een plastic tas kost je niets, maar erg flatteus zijn die dingen nou ook weer niet. Ze
zien er niet uit, zijn onhandig (je kent ze wel, die koordjes die altijd om elkaar heen draaien en je pols haast amputeren) en gaan snel kapot. Tegenwoordig vind je gelukkig de meest uiteenlopende recyclebare tasjes. Je kunt ze al krijgen voor 3 euro, maar deze was te leuk om niet te plaatsen. Make love, not trash! Via makelovenottrash.com, vanaf 22 dollar. 

03.Slippers Weeskinderen tekenen designstappers
Niets is fijner dan het zonnetje trotseren op een paar comfortabele teenslippers. Als die stappers dan ook nog ecovriendelijk gemaakt zijn, is het feest natuurlijk compleet. Plakkies kopen dus. Ze zijn ontworpen door Nederlands beroemdste schoenmaker, Jan Jansen. De zolen van de slippers worden gemaakt van oude autobanden, die anders worden gedumpt of illegaal verbrand. Voor 39,95 euro heb je een paar vrolijke Plakkies, waarvan de prints zijn getekend door creatieve weeskinderen uit het Zuid-Afrikaanse Durban.

04.Bodycare: Proefdiervrij kliederen
Nog steeds worden veel beautyproducten getest op dieren en gemaakt van stoffen die erg slecht zijn voor het milieu. Toch komen er steeds meer betaalbare alternatieven op de markt, zoals de producten van Earth.line. De huidverzorgingsproducten van dat bedrijf zijn samengesteld uit natuurlijke oliën, planten- en kruidenextracten en werkstoffen die de natuurlijke kracht van de huid ondersteunen en versterken. Een fles Earth.line-body-milk van 200 ml kost 9,95 euro en wordt niet op dieren getest. Voor dezelfde hoeveelheid lotion van Vichy ben je al 13,95 kwijt. Nog veel meer natuurlijke cosmetica is te vinden op www.truehealthshop.nl. 

05.Eco-iPhone: Zelfs Apple gaat duurzaam
Er is hoop voor groene iPhone-liefhebbers. Producent Apple heeft patent aangevraagd op een methode waarmee iPhones en iPods kunnen worden opgeladen door zonne-energie. Wanneer de greenPhone in de winkels ligt is nog onduidelijk, maar in de tussentijd kunnen iPhone-adepten hun geweten vast sussen met een applicatie van Goodguide.com. Die ecologische consumentengids ontwikkelde een programmaatje waarmee je kunt zien wat voor troep er in een bepaald product zit, simpelweg door met je telefoon de streepjescode te scannen of de naam van het product in te typen. Sowieso is Apple de laatste tijd fanatiek bezig met het milieu. Drie jaar geleden was het bedrijf nog de favoriete pispaal van Greenpeace, maar inmiddels is Apple door diezelfde club gekroond tot bestpresterende elektronicafabrikant als het gaat om het schrappen van giftige stoffen uit het productieproces. 

06.Jurkjes & shirts: Ook H&M is om
Spijkerbroeken zijn niet de enige kledingstukken die worden gemaakt van organisch katoen. Shirts, tassen, jurkjes: het kan allemaal groen, en discounter H&M heeft dat inmiddels ook door. In haast iedere vestiging zijn producten van organisch katoen te koop, te herkennen aan het witgroene label. De producten kosten niet meer of minder dan de andere kleding van deze of een andere wille keurige winkelketen. Voor het afrekenen dus even de labels checken. 

07.Ecofoon: Braaf bellen
De eco-telefoon van Samsung (officieel Samsung S3030 Eco) is lekker goedkoop: in combinatie met een T-Mobile prepaidpakket betaal je er maar 89,95 euro voor. Bij de productie van de telefoon zijn – in tegenstelling tot alle andere belijzers – geen schadelijke chemicaliën gebruikt, en er wordt minder CO2 uitgestoten dan bij andere telefoons doorgaans het geval is.

08.Laptoptas: Altijd een volle accu
We blijven natuurlijk verwende snotapen die van hot naar her willen rennen met hun laptopjes. Ook die dingen kunnen we nu in een groen jasje steken: de Voltac Generator is een laptoptas die ervoor zorgt dat je laptop op blijft laden, door middel van de zonnepanelen die op de tas zitten. Er zitten ook plugs bij voor onder andere je mobieltje of digitale camera. Behalve dat dit tasje groene stroom genereert via de zonnepanelen, is het ook nog gemaakt van honderd procent recyclebaar materiaal. Goedkoop is deze ecovriendelijke tas niet – ruim vierhonderd euro – maar zeker voor de reizigers onder ons een handige aankoop. De thuisblijvers hebben voor nog geen dertig euro al een laptopsleeve van afbreekbaar materiaal. De Pakuma Eco Cocoon tas is er in verschillende kleuren en afmetingen. Zelfs de gebruiksaanwijzing is milieuverantwoord, want het papier breekt natuurlijk af en de inkt is gemaakt op basis van soja.

09.OLED-tv: Groene televisie
Tot slot – we kunnen het niet laten – tóch nog even een veel te duur dingetje, vooral omdat de OLED-tv platter dan plat en dus tof is. Drie millimeter dik is-ie, en nog extreem milieuvriendelijk ook. De ‘Organic Light Emitting Diodes’-tv is gemaakt van biologisch afbreekbaar plastic en heeft, in tegenstelling tot andere tv’s, geen tegenlicht nodig. Daardoor is er minder schadelijk materiaal nodig om de televisie te maken en verbruikt het apparaat minder energie. Hij is sinds kort verkrijgbaar in Europa voor een schamele 3999 euro – en als het goed is gaat die prijs na de introductie snel dalen.

 

Dit is een artikel uit Join Magazine, het gratis studententijdschrift over verre reizen, cultuur en de wereld. Wil jij meer uit Join lezen? Vraag dan een gratis abonnement aan en ontvang de nieuwe editie van Join op je deurmat

Back To Top