skip to Main Content

Een klein stukje Hof van Eden

Op bezoek bij milieuproject Stoutenburg

Twee hazen steken een akker over. Vogels voeren het hoogste woord. Ik loop over de Engweg in Leusden, op weg naar het franciscaans milieuproject Stoutenburg, in het kasteel met dezelfde naam. Omdat de buurtbus op zondag niet rijdt, heb ik, als een echte pelgrim, de benenwagen genomen. Zo kom ik meteen in de sfeer, want het milieuproject is erop gericht de relatie tussen mens en natuur te herstellen.

Marco Ganzeman, verantwoordelijk voor de ontvangst van gasten en voor de tuin, heet mij met een hartelijk uitgestoken hand welkom. Onder het genot van zelfgemaakte kruidenthee legt hij me uit wat nou zo uniek is aan Stoutenburg.
“Wij leggen een link tussen religie en de zorg voor het milieu. Natuurlijk doen wij veel dingen die andere mensen ook doen: seizoensgroenten eten, met het openbaar vervoer reizen, bewust omgaan met energie. Maar wij doen dat vanuit een gedeeld geloof dat alles met elkaar verbonden is. We leven in een gemeenschap en volgen een vast structuur van meditatie en werk. Zoals in een klooster, maar dan in een modern jasje.”

Broeders en zusters
Het kasteel waar de zes communiteitsleden wonen is in 1888 gebouwd als landhuis en heeft vele eigenaars gekend. De voorlaatste bewoners waren minderbroeders franciscanen, en hun spiritualiteit vormde de basis voor het huidige milieuproject. Franciscus van Assisi, stichter van de broederschap, zag alles in de natuur als zijn broeders en zusters. “Tegenwoordig is Franciscus bij ons niet meer zo expliciet aanwezig. Het is meer een manier van leven geworden, van kijken naar de natuur en omgaan met elkaar.”

Die leefwijze raakt een snaar in de buitenwereld. Zo zijn de tuinweken, waar gasten kunnen ervaren hoe het is om in het ritme van een leefgemeenschap bezig te zijn in de natuur, een groot succes. Soms iets té groot. Afgelopen jaar is dan ook besloten het wat rustiger aan te doen.
“Natuurlijk is het fantastisch als we kunnen bereiken dat mensen zich herkennen in wat we doen. Tegelijkertijd moet het niet ten koste gaan van waar we als communiteit heen willen. In Assisi, waar Franciscus geleefd heeft, staat een grote basiliek, naar hem vernoemd. Daar komen drommen toeristen op af. Mij inspireert juist een kerkje iets buiten Assisi: San Damiano. Daar leeft de inhoud veel meer. Zoiets wil ik ook hier kunnen waarmaken.”

Duizenden maaltijden
Het is tijd om de tuin te verkennen. We zijn met een paar stappen vanuit de keuken in het bos. Dat is openbaar gebied, wat het soms lastig maakt als je rustig in de tuin wil werken. Daarom hangen op sommige plekken, als subtiele hint, touwtjes gespannen. De tuin produceert jaarlijks duizenden maaltijden en biedt ruimte voor zo’n vijftig soorten groenten. Tussen de rijen kruiden staan kriskras paardenbloemen, omringd door noten- en fruitbomen. Een klein stukje Hof van Eden, vlakbij knooppunt Hoevelaken.

Naast de tuin is de paddenpoel, waar twee meerkoeten hun nest bewaken. Hier vindt vrijwel dagelijks de ochtendmeditatie plaats. “Zo samen de dag beginnen, je voeten in de aarde en je hoofd in de wolken, terwijl broeder zon opkomt – dat is echt prachtig”, glundert Marco. En geef hem eens ongelijk.

Extra info
Meer over informatie: http://www.stoutenburg.nl
Zelf koken met seizoenen? http://www.voedselencyclopedie.nl/Seizoensgroenten

Back To Top