skip to Main Content

Ontgroenen? Vergroenen!

Snelle bespaartips voor studenten

Uit de oude doos: tips van Morgen en JMA over energiebesparing. Een beetje belerend, maar wel praktisch!

Save your energy
Goedkoop is duurkoop, en dat geldt al helemaal voor elektrische apparaten: de goedkoopste apparaten verbruiken veel meer energie en gaan vaak ook nog korter mee. Let in de winkel op het energielabel en kijk op de website: top10.hier.nu voor een overzicht van zuinige apparaten. Daarnaast kun je ook veel energie besparen door apparaten niet op stand-by, maar écht uit te zetten.

Koel?
Meer ijs aan je vriezer dan in je vriezer? Zorg dat je vriezer niet te lang open staat en er zo min mogelijk vocht binnen komt. Iedere twee maanden ijs verwijderen uit je koelkast en diepvries bespaart tien procent op het energieverbruik. Heb je nog een oude koelkast staan? Vervang deze door een nieuwe die zuiniger is en bespaar tot 150 euro per jaar!

Heter is niet beter
Je kunt veertig procent van de energie per wasbeurt besparen door op dertig graden, in plaats van op veertig graden te wassen. Je was wordt natuurlijk gewoon schoon en fris! Wil je je was drogen, denk even na voor je deze in de droger stopt: dit kost je bijna een euro aan elektriciteit per droogbeurt, ophangen van de was is gratis.

Groen!
Onze reguliere ‘grijze’ stroom wordt geproduceerd uit fossiele brandstoffen. Olie, kolen en aardgas zijn eindig en de verbranding ervan zorgt voor meer CO2 in de atmosfeer en daarmee voor het opwarmen van de aarde. Investeer in de ontwikkeling van duurzame energie, stap over op groene stroom (of overtuig je huisbaas hiervan).

Hutspot en zomerzotheid
Koop seizoensgroente: spinazie in het voorjaar, aubergines en tomaten in de zomer en kolen, wortelen en witlof in de winter. Check de groentekalender voor een compleet overzicht. En vergeet niet dat je maaltijd vaak duizenden kilometers aflegt, voordat deze op je bord terechtkomt. Eet daarom lokale producten: eigen groente eerst!

Bio
De bio-industrie veroorzaakt veel milieuvervuiling en draagt bij aan de ontbossing in de tropen voor veevoerproductie. Ook het dierenwelzijn schiet er vaak bij in. Eet eens een dagje lekker vegetarisch en geniet de dag erna dubbel van biologisch vlees.

Stay low
De touringcar is nog steeds nummer één als het gaat om milieuvriendelijk reizen. Goede tweede is de trein (boek vroeg en reis samen, dat scheelt meer dan de helft van de prijs) of een wagen volgeladen, mits het een auto van na 2000 is. Het vliegtuig is het meest vervuilend. Plan je reis via Ecopassenger of kijk op de site van Eurolines of NS-internationaal.

Back To Top