skip to Main Content

Op weg naar het WK

Winnaars Millennium Battle bedachten project voor WK Zuid-Afrika

Het duurt nog maar een dikke maand voordat de aftrap plaatsvindt van het WK voetbal in Zuid-Afrika. De eerste editie op het Afrikaanse continent. Uiteraard moet het toernooi een ‘boost’ zijn voor het ontwikkelingsland. De winnaars van de ‘Millennium Battle 2009’ gingen op studiereis naar het voetballand en kwamen erachter dat de problematiek eromheen aardig complex is…

De organisatie van de Millennium Battle 2009, een wedstrijd waar teams van studenten oplossingen moeten bedenken voor problemen rondom de Millennium-doelen, wilde weten hoe de lokale bevolking van dit mega-evenement zou kunnen profiteren.

Team ‘4 Inspiration’ bestaat uit de studentes Maartje, Loukie, Simone en Angela. Zij bedachten het plan ‘GOall Protected’: op schermen in de Zuid-Afrikaanse bussen zou tussen de voetbalwedstrijden door voorlichting gegeven worden over HIV/aids.
“Een heldere, goed doordachte en haalbare oplossing” vond de jury, die de groep als winnaar uitriep. Hiermee wonnen de vier studentes een studiereis naar Zuid-Afrika.

Op de site van de Millennium Battle hield de groep een blog bij over hun belevenissen in het WK voetballand. Ze gingen langs bij het Zuid-Afrikaanse broertje van voetbalclub Ajax, Ajax Cape Town en bezochten partnerorganisaties.

Het WK 2010 komt uiteindelijk te vroeg voor het project, maar mogelijk kunnen de ideeën gebruikt worden voor het wereldkampioenschap voetbal over 4 jaar in Brazilië.
Want onduidelijk was, zo schreven de studentes, of er wel een tekort aan bewustzijn is rondom de gevaren van HIV. “De jongeren van de organisatie Fikelela (een partnerorganisatie van Cordaid), merkten op dat de kennis over HIV/Aids er wel is, maar dat er ondanks die kennis geen gedragsverandering optreedt.”

Wat vind jij?
De Millennium Battle stond afgelopen jaar in het teken van het WK voetbal in Zuid-Afrika. Komende zomer komen er duizenden voetbalfans naar de speelsteden. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Wat betekent dit mega-evenement voor het land en haar inwoners? Heeft het positieve gevolgen voor sociale en economische ontwikkelingen, of verandert er niks structureels aan de situatie in het land van Nelson Mandela?
Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Reageren kan hieronder.

Tip: het televisieprogramma Tegenlicht maakte een reportage over de voorbereidingen op het WK en de invloed ervan op de lokale bevolking.

Back To Top