skip to Main Content

Keurmerken onderzocht: Het Eko-keurmerk

Een serie artikelen over alle verschillende keurmerken op voedingsmiddelen.

Deze keer: het Eko-keurmerk.
Een keurmerk om op te letten als je biologische voeding wilt kopen.

Max Havelaar, Eko, Rain Forest Alliance, dit is slechts een greep van de opvallende logo’s op voedingsmiddelen. Maar alleen zo’n logo zegt jou, als consument nog niet waar het voor staat. Waarom zou je je weinige stufi-euro’s nou net aan deze (meestal duurdere) producten uitgeven? Daarom, een serie artikelen die duidelijk maakt waar welk keurmerk voor staat en waarom je nou net aan deze producten je geld uit zou moeten geven.

Staand voor het grote vleeskoelvak van de supermarkt slaat de twijfel weer toe. Je hebt best zin in een lekker stukje vlees, maar wilt ook het milieu niet te veel belasten. Vervolgens wil je je muesli en yoghurt voor het ontbijt kopen en weer weet je niet wat nu de beste keus is. Om voor dit soort producten verantwoord te kiezen kun je altijd letten op het Eko-keurmerk, het eerste keurmerk van deze serie. Wanneer je dit vindt op een product is het namelijk gegarandeerd biologisch geproduceerd met de daarbij bijbehorende milieuontlastende maatregelen.

Voorwaarden
Om dit logo te mogen gebruiken moet een voedingsmiddel door de organisatie Skal goedgekeurd zijn. Deze Nederlandse organisatie keurt weer aan de hand van Nederlandse en Europese wetten voor biologische landbouw. Biologisch is in Europa een wettelijk beschermde term en mag dus enkel na goedkeuring gebruikt worden. De regels hiervoor zijn vrij uitvoerig, om ze allemaal te noemen zou te veel zijn, een greep uit de regels staat hieronder. Kijk voor de volledige regels in het reglement.

– een product moet voor meer dan 95% uit biologische ingrediënten bestaan
– gebruik van genetisch gemodificeerde organismen is verboden
– kunstmest en pesticiden mogen slechts in zeer beperkte mate gebruikt worden, eigenlijk alleen in geval van ‘nood’
– dieren moeten zowel binnen- als buitenruimte hebben en “soorteigen gedrag kunnen uitoefenen” (zo moeten melkkoeien 6 m2 binnenruimte per dier hebben)
– preventief gebruik van geneesmiddelen bij dieren is niet toegestaan

Bedrijven die biologische produceren worden minimaal één keer per jaar bezocht door een inspecteur. Naast een inspectie van het land en dieren, wordt bijvoorbeeld ook de boekhouding gecontroleerd op leveranciers, die veelal ook biologisch moeten zijn. Op de website van Skal kun je vinden welke bedrijven er in Nederland allemaal biologisch voor hun productnaam mogen zetten.
Het Eko-keurmerk is vaak in combinatie met andere keurmerken te zien. Supermarkten en producenten introduceren namelijk graag een eigen, herkenbaar, logo en combineren dit met het officiële Eko-keurmerk. 

Europa
Momenteel heeft ieder land in Europa zijn eigen logo voor biologische producten. Om verwarring te voorkomen en om ervoor te zorgen dat je ook op je vakantiecamping zeker bent van de biologische herkomst, wordt er een Europees logo ingevoerd (zie afbeelding). De introductie is juli 2010, dus voordat ieder product het logo bevat duurt nog even, maar het komt er aan.

Nog even kort samengevat staat het Eko-keurmerk dus voor biologische landbouw, maar zegt het bijvoorbeeld niets over arbeidsomstandigheden van werknemers. De dieren hebben een fijnere leefomgeving en worden minder volgestopt met antibiotica. Ook is gebruik van pesticiden, kunstmest, etc. aan banden gelegd. Ook wel: net wat meer aandacht voor mens en natuur, toch waard om hier eens op te letten!

Volgende keer, over ca. twee weken, in deze serie: Rain Forest Alliance, bekend van onder andere de Chiquita bananen.

Back To Top