skip to Main Content

De carrière van Michèlle Prins

Als Energieprojectontwikkelaar bij VolkerWessels DEC werkt Michèlle Prins aan nieuwe decentrale energieconcepten. Daarbij komt haar kennis van haar studies Natuurwetenschappen & Innovatiemanagement en Sustainable Development goed van pas. Haar tip voor studenten: ga voor een  baan waar je nog veel kunt leren.

Michèlle Prins (26) werkt als energieprojectontwikkelaar bij VolkerWessels DEC. Ze studeerde Natuurwetenschappen & Innovatiemanagement in Utrecht en deed daar nog de master Sustainable Development naast. Voor ze bij DEC kwam werken, liep ze nog stage bij Akzo Nobel om projecten te beoordelen op duurzaamheid en haalbaarheid en bij MalschTechnoValuation om het gebruik van nanotechnologie in zonnecellen te onderzoeken.

1) VolkerWessels is een bekend bouwbedrijf, maar wat is die toevoeging DEC?

DEC is een ontwikkelaar van duurzame decentrale energieconcepten in de gebouwde omgeving. DEC vervult drie rollen:

– DEC als innovator: conceptontwikkeling van energieconcepten
– DEC als ontwikkelaar van decentrale energie-infrastructuren in de gebouwde omgeving. Design & construct van het concept en als co-maker van het vastgoed.
– DEC als exploitant: technische exploitatie, commerciële exploitatie en financiële exploitatie van de energie-infrastructuur.

DEC heeft bijvoorbeeld warmtepompprojecten gerealiseerd voor woonwijken op verschillende lokaties in Nederland. Daarnaast heeft DEC energieneutrale concepten voor kantoren ontwikkeld en toegepast in bijvoorbeeld de meest duurzame bedrijfshal van Nederland: TNT Veenendaal en is DEC betrokken bij de duurzame energievoorziening ‘Sanergy’ op Strijp S in Eindhoven waarbij bodemsanering op een innovatieve manier gecombineerd wordt met Warmte Koude Opslag. Meer informatie is te vinden op www.dec-energy.nl

 

2) Wat houdt jouw functie in?
Als energieprojectontwikkelaar heb je een aantal projecten in uitvoering. Dat kunnen projecten zijn die zich nog in een vroeg stadium bevinden. Een ontwerp voor het duurzame energieconcept, zowel technisch, financieel als organisatorisch, moet gemaakt worden, waarbij je samen met de architect, aannemer en installateur een ontwerpteam vormt. Vervolgens dien je installateurs en leveranciers aan te sturen. Tegelijkertijd dien je ook het contact met de opdrachtgever te houden. Daarnaast houd ik me bezig met conceptontwikkeling, waarbij je in een team vernieuwende concepten voor duurzame woningbouw, utiliteitsbouw en ander vastgoed ontwikkelt.

3) Hoe ziet een typische werkdag van jou eruit?
Een van de leuke dingen van mijn baan is dat er geen typische werkdag is en ik juist hele verschillende dagen heb. De ene keer ben je bezig met echte conceptontwikkeling, samen met  een ontwerpteam creatieve ideeën uit te ontwikkelen. Een andere keer zit je zelf een hele dag energieanalyses en financiële analyses te maken voor een bepaald project. Dan ben je op pad en zit je met opdrachtgevers aan tafel, overleg over de voortgang van het project of potentiële opdrachtgevers te overtuigen van de noodzaak en de voordelen van duurzaam vastgoed.

4) Komt de kennis en ervaring uit je studie van pas in je huidige baan?
Ja, enorm! Wat ik tijdens Natuurwetenschappen & Innovatiemanagement heb geleerd over het implementeren van een technologie in de markt kom ik dagelijks tegen. Bijvoorbeeld dat de technologieën zelf niet leidend zijn, maar dat het juist belangrijk is om projecten goed te organiseren, op basis van welke proposities je duurzaamheid in de markt zet en hoe je verschillende belangen op een lijn krijgt. Vanuit mijn tweede master Sustainable Development kan ik goed de technische aspecten gebruiken. De kennis en ervaring om  energiemodellen en financiële modellen op te zetten komen nu goed van pas.

5) Hoe ben je in deze functie terecht gekomen?
Ik heb stage gelopen bij VolkerWessels DEC en daarna is mij deze baan aangeboden.

6) Had je verwacht dat je na je studie dit soort werk zou doen?
Ik had niet verwacht dat ik in de bouw terecht zou komen, ik dacht altijd dat ik bij een adviesbureau zou gaan werken. De keuze voor de bouw is achteraf juist erg leuk, omdat je bezig bent met concrete projecten. Concepten die wij bedenken worden daadwerkelijk gerealiseerd! Ik wilde altijd wel iets met duurzame energie doen, en waar je dingen ook in de praktijk kan brengen: projecten realiseren en concepten in de markt zetten.

7) Heb je ook ideeën of voornemens voor het toekomstige verloop van je carrière?
Duurzaamheid heeft toekomst, daar ben ik van overtuigd en ik wil ook graag in de duurzame energie of duurzame ontwikkeling blijven werken. Ik heb nog geen concrete voornemens, maar tijdens reizen in de afgelopen jaren heb ik wel gezien dat in het buitenland ook enorme energie- en verduurzamingmogelijkheden liggen die we niet moeten laten liggen.

8 ) Heb je tot slot nog tips voor studenten die zich oriënteren op een “duurzame” carrière?
Ga bij je eerste baan altijd voor de inhoud en het leerpotentieel. Na je studie denk je dat je klaar bent met leren, maar eigenlijk begint het pas en wordt het echt interessant!

Back To Top