skip to Main Content

Plastic – wat wel… wat niet

Onze nieuwe columniste Maida gaat ons vanaf nu op de hoogte houden van haar poging tot een groener studentenleven. Stapje voor stapje gaat ze haar slechte gewoontes aanpakken. Als eerste stap besloot ze afvalscheiding in haar studentenhuis in te voeren. Wat niet zonder enige tegenslag verliep.

Vers terug uit Spanje, besloot ik meteen een goeie start te maken wat betreft milieu. Mijn huisgenootje vertelde me enthousiast over de mogelijkheid van het scheiden van plastic in Utrecht, dus hing er al snel een extra (plastic) zak naast mijn prullenbak. Dat voelde goed, meewerken aan een beter milieu. Nou, ik heb het geweten.

Een tripje naar de Ap, waar de plasticbak staat, maken wij bijna dagelijks. Maar op een of andere manier werd die plastic plasticzak altijd vergeten. Ik werd ook niet aangemoedigd door de altijd volle bak die op ons wachtte, daar had mijn plastic toch nooit bijgepast.. Het werd pas noodzaak toen illegalen Jan, Willem en Freek besloten dat een plastic plasticzak een prima plek is om een nestje te bouwen. Jawel.muizen.

Na een grondige schoonmaak van alle keukens en kamers en enkele anti-knaagdieren maatregelen kwamen wij na een tijdje tot rust: Willem en Freek waren naar betere oorden vertrokken.  Deze illusie hield stand tot ik mijn plastic eindelijk de deur uit wou doen en geritsel ervoor zorgde dat ik met ongekende snelheid de deur uitrende naar mijn college, zonder zak.

Uiteindelijk zijn de muisjes met (plastic) bekertjes en stoffer en blik het huis uitgeëscorteerd en ben ik op excursie gegaan naar een lege plastic bak. Ik heb mijn hele buurt rondgelopen, geen tweede plasticpunt te vinden. Bij de Ap puilden de AH tassen gewoontegetrouw uit alle gaten.  Zo is mijn plastic en daarmee mijn voornemen uiteindelijk in de doodnormale prullenbak belandt.

Na deze terugval ben ik toch nog eens gaan kijken of bekend is waar die plastic punten zich bevinden (altijd handig, zo achteraf). Ik kwam tot de conclusie dat de gemeente behoorlijk zijn best doet om je te informeren. Hier kun je zien waar alle 29 verzamelpunten in Utrecht zich bevinden. Verder wordt er nog uitgelegd waarom we het zelf moeten brengen (kosteloos) en hoe je het plastic het beste kunt aanbieden (plat en liever geen muizen). Tegenwoordig heb ik een tweede, minder populaire plastic bak gevonden. Hier heb ik al meerdere keren moeiteloos mijn folies, pindakaasdoppen, vlaverpakkingen en  flaconnetjes weggepropt, mijn eerste stap naar een groener leven is genomen.

Back To Top