skip to Main Content

Door de redactie getest: naturel chips

De redactie heeft de zintuigen weer op volle toeren laten werken tijdens een nieuwe producttest. Deze keer werden biologische naturel chips getest, met Pure chips organic als winnaar, maar ook uiteenlopende persoonlijke voorkeuren!

Heerlijk krokant gebakken aardappelschijfjes met een laagje zout en een lichte oliesmaak. Zo hoopten wij onze biologische naturel chips aan te treffen. De chips stelden ons niet teleur, elk merk werd wel op zijn minst door één tester lekker gevonden. Er zaten duidelijk verschillen tussen de chips waardoor er voor iedere smaak een geschikte biochip te vinden is!

Testers
Tjerk, Francois, Maarten F, Tara & Annelie

Producten
Het testteam heeft gewone naturel chips, dus ongeribbeld en zonder een extra smaakje getest. Hierdoor vielen oa. de chips van Molenaartje buiten de boot. De geteste merken zijn (inclusief keurmerk[1], verkooplocatie, prijs en hoeveelheid):

  1. Pure chips organic traditional (Organic farming, Duits bio logo; natuurvoedingswinkels; € 1,95; 125 g)
  2. Burts hand fried potato chips salted (Leaf; C1000; € 1,99; 150 g)
  3. AH Puur & Eerlijk, biologische chips naturel met zeezout (Eko; Albert Heijn; € 1,69; 150 g)
  4. Trafo chips naturel (Eko, Duits bio logo; natuurvoedingswinkels; € 1,47; 150 g)

Testcriteria
We hebben getest op: uiterlijk, geur (jawel, ook geuren kunnen sterk verschillen), mondgevoel (knapperigheid bijvoorbeeld) en (na)smaak.

Resultaat
Dat chips onderling zo sterk kunnen verschillen in zowel smaak als uiterlijk, hadden we van tevoren niet verwacht. Er lagen prachtig mooi donker gebakken, dikke, krokante chips bij en ook bleke dunne schijfjes. Dat uiterlijk echter niet alles zegt is ook maar weer bevestigd, de mooiste chips waren niet altijd te beste.
De uiteindelijke rangorde (met gegevens cijfers), inclusief argumenten voor (en tegen) is uiteindelijk geworden:

1. Trafo (cijfer: 7,1)
Vooral zijn “donkere, bijna onnaturele“ aanblik en “mooie donkere gebakken” uiterlijk “met nog een aardappelschilletje!”, trok de aandacht. Het “bakgeurtje” of “oliebol aroma” gaf ook pluspunten en dat in combinatie met “kraaaak” en “goede crunch”. Al merkte een tester op: “teveel kraak bij een TV-avondje”.
Zijn “pittige, erg zoute” smaak die ook wel werd omschreven als “pittig, met smeulende olie en een hint van zeezout” gaf ook pluspunten, al moet je er wel “flink bij drinken”.

2. Burts (cijfer: 6,8)
Deze chip moet het minder van zijn uiterlijk hebben, want hij werd omschreven als “licht” en “bleekjes, is ie wel rijp?”. Daarentegen werd hij wel als “uitnodigend”, “aantrekkelijk” en “mooi goudgeel” omschreven. De smaak is vooral geschikt voor “de liefhebber”, je moet “veel kauwen” (niet altijd in positieve zin), al heeft hij ook een “lekkere knak”. Na het proeven bleven de testers zitten met chips “in de kiezen”, een “zoute” en “niet bijzondere” nasmaak.

3. Pure Chips (cijfer: 6,6)
Deze, zeer donkere, “goed doorbakken” chips leken “meer op paprika” en waren erg “bruin voor naturel”, al zagen sommigen dat juist als een pluspunt. Want deze chip “heeft geleefd” en is “robuust, als een boomwortel”. Hier heerste de meeste onenigheid over smaak, zo noemden enkele hem “droog en hard, alsof ik op hout kauw”, “net te hard”, “huismerk-stijl” of met een “vissige bijsmaak”. Terwijl ook de woorden “hard, robuust, kwaliteit” en “lekker” vielen. De chips werden omschreven als die chips die “kolenscheppende mannen eten” en “waarvoor je een gevecht moet leveren”. Een ware uitdaging om te eten dus.

4. Puur & Eerlijk (cijfer: 6,0)
Het uiterlijk van deze chips viel tegen, ze waren “heel licht en dun”, “bleekjes, vallen niet op”, “normaal”, maar zijn wel “groot”. Over de kraak waren de testers niet te spreken “slap”, “amper goede kraak” en “bijna klef” zijn allemaal genoemd. Ook de smaak viel niet goed: “doet denken aan zoete popcorn”, “chips voor een kinderfeestje”, “zoeter dan de andere”, “taaiig, geen echte bite”. Al moet hier gezegd worden dat één tester juist zeer positief was over deze chips en ze “heerlijk zacht en knapperig” vond. De nasmaak was precies “zoals op de verpakking stond: “naturel”.

Testverloop
De chips zijn anoniem getest, de testers wisten van tevoren niet welk merk, welke chip was. Iedere redacteur heeft elke soort chip diverse malen geproefd en vervolgens een eigen oordeel en cijfer gegeven. Na de individuele test is in de groepsdiscussie de uiteindelijke rangorde bepaald met behulp van de gemiddelde cijfers.
Door de sterke smaakverschillen is de samenstelling van het testteam deels bepalend voor de uitslag. Het viel vooral op dat wie de Pure Chips lekker vindt, niet van de Puur & Eerlijk chips houdt en omgekeerd.


[1] Houd de “keurmerken onderzocht” reeks op deze website in de gaten voor toelichting op de diverse keurmerken, of kijk op de keurmerk wijzer.

Back To Top