skip to Main Content

Het ene ei is het andere niet

Een nieuw soort eieren op de markt: rondeeleieren. Waar komen die vandaan?

Op een luie, zonnige zondag eet ik graag een ei bij mijn ontbijt. Gebakken of gekookt, of misschien zelfs gepocheerd; voorheen van een scharrel- of uitloopkip of van een biologische houderij. Maar nu ligt er in de schappen nog een soort ei! De rondeeleieren. Waar komen die nu vandaan en is dit een verantwoorde ontbijtkeuze?

De rondeeleieren komen uit een nieuw soort stal voor kippen, de rondeelstal. Deze stal is een aantal jaar geleden ontworpen door de groep “Houden van Hennen”. Deze groep uit Wageningen had als doel een nieuwe manier van pluimveehouderij te ontwerpen en uiteindelijk op te zetten. Ze heeft de stal ontworpen aan de hand van eisen die volgden uit interviews met pluimveehouders en consumenten (hoe zien zij graag dat kippen leven?) en uit literatuurstudies over kippen (pikken ze graag, willen ze veel of weinig ruimte, leven ze graag op stokjes, binnen of buiten?). Aan de hand van een hele lijst van eisen (die in deze brochure) te vinden zijn, hebben ze twee verschillende concepten ontwikkeld, waarvan er één, de rondeelstal, nu daadwerkelijk is gerealiseerd.

De stal bestaat uit drie verschillende aan elkaar gekoppelde verblijven voor de kippen: een nachtverblijf, een dagverblijf en de bosrand (een buitenverblijf). De kippen kunnen vrij rondlopen en kunnen zelf kiezen waar ze naar toe gaan. Op deze manier hebben zowel de kip als de pluimveehouder een aangenaam bestaan. De houder kan met trots over zijn vak vertellen en ziet bovendien tevreden kippen in zijn bedrijf rondlopen.
De rondeeleieren hebben een milieukeur-keurmerk en drie sterren van de Dierenbescherming gekregen. Ze zijn dus uitermate kipvriendelijk en ook nog eens vrij redelijk geprijsd. Bovendien zitten ze in een speciaal van kokosvezels gemaakte verpakking (ook weer duurzamer dan het gewone karton).

Dus, voor mijn vorige ontbijtje heb ik deze eieren eens gekocht, en jawel, ze smaken precies als “gewone” scharreleieren, maar ze geven je bovendien nog het gevoel weer een beetje te hebben bijgedragen aan een duurzamere samenleving.
Ze zijn voorlopig enkel te koop bij de Albert Heijn en bij regionale verkooplocaties bij het Rondeel. Er staan echter al nieuwe stallen op de planning, dus op termijn zul je ze op meer plekken kunnen aantreffen. 
Houd je eigenlijk helemaal niet van eieren, maar wel van kippen kijken? Ga dan eens langs bij de stal om zelf te zien hoe het er uit ziet, een leuk duurzaam uitje!

Bron afbeeldingen:
Eiverpakking
Rondeel

Back To Top