skip to Main Content

Keurmerken onderzocht: Demeter

Een serie artikelen over alle verschillende keurmerken op voedingsmiddelen.
Deze keer: Demeter
Artikelen met dit keurmerk zijn niet alleen biologisch, maar voldoen ook nog aan de voorwaarden voor biologisch-dynamische landbouw.

 

Max Havelaar, Eko, Rain Forest Alliance, dit is slechts een greep van de opvallende logo’s op voedingsmiddelen. Maar alleen zo’n logo zegt jou, als consument nog niet waar het voor staat. Waarom zou je je weinige stufi-euro’s nou net aan deze (meestal duurdere) producten uitgeven? Daarom: een serie artikelen die duidelijk maakt waar welk keurmerk voor staat en waarom je nou net aan deze producten je geld uit zou moeten geven.

Na enkele veelvoorkomende keurmerken deze keer een wat minder bekend keurmerk, tenminste, minder bekend voor de supermarktganger. Het keurmerk van dit artikel, Demeter, is namelijk niet in de standaardsupermarkten te vinden, maar enkel in natuur- en boerderijwinkels. Het keurmerk staat voor biologisch dynamische landbouw. 

Ontstaan
Al in 1973 is in Nederland een vereniging voor de biologisch dynamische landbouw opgericht. De stichting Demeter versterkt deze wijze van landbouw door er een keurmerk aan toe te kennen. De Nederlandse afdeling is onderdeel van een internationale stichting waarbij organisaties uit 16 verschillende landen zijn aangesloten. Via de internationale organisatie worden de voorwaarden en eisen opgesteld voor de bedrijven. Een onafhankelijke commissie binnen de stichting controleert of deze worden nageleefd.

Voorwaarden
Alle producten met het Demeter keurmerk voldoen tevens aan de eisen voor biologische landbouw (zie Eko-keurmerk). Daarnaast moeten ze aan voorwaarden op dynamisch gebied voldoen. Biologisch dynamische boeren besteden veel aandacht aan het milieu, natuurontwikkeling en dierenwelzijn, maar ook aan sociale en economische vernieuwingen. Zo kunnen doelstellingen van het bedrijf zijn om stages, zorgverlening of een groentepakket verspreidingsdienst op te zetten. Ook zijn het gemengde bedrijven, dus niet gespecialiseerd in één tak van de landbouw,
Er zijn zowel normen (hier moet een bedrijf aan voldoen) voor de landbouw en de verwerking van producten als richtlijnen (hier kan een bedrijf zijn eigen speerpunten kiezen) waar bedrijven op gecontroleerd worden. Voorbeeld van normen zijn het verbod van het gebruik van PVC en aluminium in verpakkingen, het gebruik van slechts een beperkt aantal hulpstoffen en het verbod op invriezen van brood en banket. Een veehouder moet grotendeels in zijn eigen voervoorziening voorzien en al zijn dieren moeten daglicht krijgen. Al deze regels gaan net wat verder dan de gewone biologische landbouw.

Producten
Producten met het Demeter keurmerk worden niet in de standaard supermarkt verkocht, voor verkooplocaties is een overzicht gemaakt. Verder zijn vrijwel al je dagelijkse boodschappen te verkrijgen met een Demeter keurmerk, zo is er ijs, kaas, koffie, vlees, wijn, brood, etc.

 

Volgende keer in deze serie: UTZ Certified 

Back To Top