skip to Main Content

Goedkoop duurzaam? Houd die prullenbak leeg!

De goedkoopste -en zeker niet ingewikkelde- manier om duurzaam te doen? Gooi minder voedsel weg! Hier wat tips en cijfers om ook je huisgenoten te overtuigen.

Na een lang weekend bij je ouders, een paar dagen spontane vakantie of een lang weekend feesten kom je in je kamer waar je blik meteen valt op een stel bedorven, vergeten appels. In de koelkast staat een pak biologische melk dat over datum is, net als wat gek uitziende broccoli. Helaas… allemaal de prullenbak in! Je kunt dan nog wel zo biologisch en fair trade inkopen, maar al dat weggegooide eten is toch niet echt duurzaam. Daarom, hier nog een manier om duurzaam te eten, naast het kopen van producten met de juiste keurmerken!

Volgens cijfers van Milieu Centraal gooien we ieder jaar per persoon maar liefst 43 tot 60 kg voedsel weg! Per kilo gooi je gemiddeld evenveel energie weg als een liter bezine bevat [1]. Ook verspil je behoorlijk wat water, per kilo weggegooide biefstuk maar liefst 15.500 liter. Een Amerikaanse universiteit heeft zelfs berekend dat in de VS de productie van voeding 16% van het totale energieverbruik van het land voor zijn rekening neemt en dat daar 25% van wordt weggegooid. Slechts een kwart van de verspilde voeding uit de VS en Europa zou genoeg zijn om ondervoeding uit te wereld te helpen [2], [3].

Een goedkope en heel efficiënte manier om duurzaam te eten en drinken is dus om verspilling tegen te gaan! Het kost je niets, maar maakt de wereld zeker weer wat beter.

Hoe doe je dat dan, minder eten weggooien? Hier een selectie van algemene (soms erg vanzelfsprekende) tips om minder weg te gooien (zie onderaan voor meer links naar tips):
– Koop en kook zoveel als je daadwerkelijk eet, dat klinkt makkelijker dan het is. Houd om de hoeveelheden te bepalen eens twee weken bij hoeveel pasta, aardappelen, etc. jullie per persoon per dag nodig hebben.
– Bewaar brood niet in de koelkast [4]– Probeer niet al je boodschappen voor de komende week in 1 keer te kopen
– Beoordeel “bedorven” producten ook zelf, houdbaarheidsdata hebben een zeer grote veiligheidsmarge

Ook de industrie probeert ondertussen zijn afvalhoeveelheden te verminderen. Ze proberen dit naast slimmere logistiek ook met leuke wetenschappelijke snufjes te doen. Zo proberen wetenschappers een chip te ontwikkelen die aan geeft of het voedsel bedorven is. Een andere insteek is de koelkast van de toekomst. Jij geeft aan wat je de komende dagen wilt eten en de koelkast zorgt dat de juiste producten besteld worden zodat er nooit te veel of te weinig is.

Dus, wil je met een klein budget duurzaam bezig zijn? Probeer dan eens efficiënter in te kopen zodat je minder eten weg gooit. Zo ben je goed bezig voor het milieu, de boeren in de Derde Wereld, je eigen portemonnee (misschien houd je zelfs eens wat over om eens biologisch te kopen…), eigenlijk voor de hele wereld!

Verder lezen? Kijk dan op:

– Een indrukwekkende lijst van cijfers
http://www.feeding5k.org/food-waste-facts.php
– Een aantal (vrij algemene) inkooptips http://www.allesduurzaam.nl/informatie/202/voedsel_weggooien_is_een_verspilling_in_meervoud
– Bewaartips voor meerdere typen eten
http://www.voedingscentrum.nl/nl/eten-herkomst/milieu/Verspilling/bewaartips-per-product.aspx
– Nog meer tips:
http://81.93.56.106/pagina.aspx?onderwerp=Bewaren+van+voedsel#Milieuvoordeel_van_goed_bewaren
– Ben geen “vegan” (veganist) maar “freegan”!
http://money.howstuffworks.com/freegan.htm
– Goed geschreven en interessant betoog over voedselverspilling
http://www.care2.com/greenliving/throw-away-culture-how-the-food-we-discard-comes-back-to-haunt-us.html#
– Houdbaarheidsdata nader verklaard
http://www.voedingscentrum.nl/nl/voedingscentrum/nieuws/kook-jij-een-halve-maaltijd-voor-de-afvalbak-.aspx
– Uitgebreid artikel, niet alleen over de verspilling zelf, maar ook over de motieven en een hele reeks mogelijkheden om verspilling te verminderen
http://www.intermediair.nl/artikel/weekblad-archief/38965/verspild-voedsel.html


 

Back To Top