skip to Main Content

De carrière van Maartje Maas

Maartje Maas organiseert met Little Green Dress ‘Ruil Extravaganzas’ – en werkt daarnaast bij een energiebedrijf.

Maartje Maas (28) is de oprichtster, directeur, koffiejuffrouw, communicatiemedewerker etc van Little Green Dress… ach… eigenlijk is ze gewoon Miss Little Green Dress.

“Toen ik tijdens mijn studententijd met vijf meiden in een huis woonde, stonden de deuren altijd open. Vooral die van de kledingkasten. Iedereen leende van iedereen en als de kleren weer schoon teruggelegd werden, hoefde je het niet eens per se van te voren te vragen. Het was dus heel erg wennen toen ik alleen ging wonen en opeens nog maar één kast had. Op een grauwe winterdag had ik er genoeg van. Ik besloot al mijn vriendinnen uit te nodigen om nog een keer van kleren te ruilen.”

Maar niet alleen haar vriendinnen kwamen, ook zussen, collega’s en vriendinnen van vriendinnen stonden op de stoep. Het huis was stampvol en de eerste kledingruil een gigantisch succes. Miss Little Green Dress was geboren. Inmiddels heeft Maartje kledingruilevenementen georganiseerd in Haarlem, Arnhem en Utrecht. Er is steeds meer aandacht voor Little Green Dress, ook in de media. En dat is mooi, want Little Green Dress staat niet alleen voor een nieuwe outfit, maar ook voor duurzaamheid.

Duurzame samenwerking
“Op een of andere manier ben ik onbewust altijd duurzaam bezig geweest”, zegt Maartje. “In groep 6 schreef ik al verslagen over Greenpeace. Maar mijn moeder is Zeeuwse, dus misschien zit de zunigheid wel gewoon in de genen! Ik ben zo iemand die goed bevriend is met de schoenmaker en heb toevallig net nieuwe knopen op mijn jas gezet. Die kan nu ook weer een hele tijd mee. De merken waar we tijdens de kledingruil mee samenwerking zijn ook altijd in zekere mate duurzaam. Ze hebben bijvoorbeeld fairtrade of biologische producten. Zo hebben we net zes flessen biologische wijn geschonken gekregen voor ons volgende evenement. En het is natuurlijk ook heel vervelend dat we Tony Chocolonely in onze goodiebags hebben zitten ;)”

Toch zijn de kledingruilevenementen vooral heel gezellig. Maartje probeert niemand te bekeren. “Ik wil mensen absoluut niet afschrikken. Maar door aan een kledingruil mee te doen is iedereen vanzelf duurzaam bezig. In plaats van weer naar de winkel te rennen, geef je kleding die niet gedragen wordt maar vaak nog gloednieuw is een tweede leven. ’t Is misschien onbewust, maar wel duurzaam. En mensen die een poging doen, moet je volgens mij vooral stimuleren.”

Groene jurkjes en groene stroom
Ook in het dagelijks leven houdt Maartje zich bezig met duurzaamheid. Hoewel Little Green Dress steeds beter gaat lopen, werkt ze daarnaast gewoon 40 uur
per week bij een energiebedrijf. Wel ook weer op het gebied van duurzaamheid. “Ik heb communicatie en internationale bedrijfskunde gestudeerd en houd me nu bezig met zonnepanelen, isolatie en groene stroom. Het valt nog niet mee om mensen zover te krijgen om hiervoor te kiezen. Ook al is groene stroom even duur als grijze stroom, toch kiezen ze vaak voor grijs. Omdat ze het gewoon niet helemaal vertrouwen. Daarom kan het heel goed zijn om mensen er op te wijzen als ze per ongeluk goed bezig zijn.”

Duurzaamheid is de toekomst
Er lijkt wel steeds meer aandacht te komen voor duurzaamheid. Ook de media pikken het thema steeds meer op. “Little Green Dress doet heel veel met social media. En ook op Twitter bijvoorbeeld, zie je een heleboel voorbij komen. Zo zag ik laatst zelfs eco-champagne. Ik zeg: Bring it on!” Toch blijkt het niet altijd makkelijk om aan duurzame spullen te kopen. “Voor een televisie-interview was ik opzoek naar een duurzaam groen jurkje. Ik heb echt alles afgezocht, inclusief alle Engelse en Amerikaanse webshops, maar niks gevonden. Toch maar een jurkje dat ik al in mijn kast had hangen dus!”

Als het aan Maartje ligt, groeit Little Green Dress nog wel even door. “Nu hebben we tijdens onze evenementen plek voor 50 vrouwen. Dat willen we gaan opschroeven naar 75. En er zijn ook plannen voor een kledingruil voor kinderen. Dan mogen de papa’s eindelijk ook een keer mee, want tot nu toe is het voor hen verboden terrein. Het zou natuurlijk het mooiste zijn als we ook wat duurzaamheid betreft doorgroeien. Dat we over een tijdje alleen nog maar eerlijke kleding ruilen. Maar het zal nog wel even duren voordat dat zover is!”

Website
Je kunt Little Green Dress volgen via de website, Facebook of Twitter.

Dit artikel is integraal overgenomen van de vacaturesite van Move Your World.

Back To Top