skip to Main Content

Keurmerken onderzocht: Beter Leven

Een serie artikelen over alle verschillende keurmerken op voedingsmiddelen.
Deze keer: Beter Leven
Een keurmerk voor dierenwelzijn, opgericht door de dierenbescherming.

Max Havelaar, Eko, Rain Forest Alliance, dit is slechts een greep van de opvallende logo’s op voedingsmiddelen. Maar alleen zo’n logo zegt jou, als consument, nog niet waar het voor staat. Waarom zou je je weinige stufi-euro’s nou net aan deze (meestal duurdere) producten uitgeven? Daarom, een serie artikelen die duidelijk maakt waar welk keurmerk voor staat en waarom je nou net aan deze producten je geld uit zou moeten geven.

Voor velen is het inmiddels duidelijk dat vlees eten niet bepaald een duurzame activiteit is. Niet alleen het feit dat het “zielig” is, is een reden om vegetariër te worden. Het enorme waterverbruik, opkomende bacterieresistenties, etc. geven vlees geen duurzaam imago. Maar velen vinden vlees nou eenmaal lekker en weigeren standvastig hier afstand van te doen. Gelukkig is er voor de vleeseter wat te kiezen dankzij het “Beter leven keurmerk” van de dierenbescherming.

Ontstaan
In januari 2007 is dit keurmerk opgericht om consumenten er op te wijzen in hoe verre bij de productie van het vlees rekening is gehouden met het dierenwelzijn. Met behulp van een sterrensysteem, waarbij 3 sterren de hoogste “score” is, wordt aangegeven hoe diervriendelijk het stukje vlees is. Het systeem is opgericht om een geleidelijke overgang van “normaal” vlees naar biologisch vlees te bewerkstelligen. Zo is er meer te kiezen voor de consument. Door de verschillende sterren zouden bedrijven steeds hoger kunnen klimmen en ook al voor kleinere inspanningen beloond worden. Ze hoeven niet direct geheel biologisch te produceren, wat in veel gevallen praktisch onmogelijk is.

Voorwaarden
Producten kunnen 1, 2 of 3 sterren krijgen, voor iedere extra ster gelden weer strengere voorwaarden. De dierenbescherming heeft hier een lijst van voorwaarden voor opgesteld die per diersoort verschillen. De eerste ster wordt uitgereikt als een bedrijf duidelijk meer doet aan dierenwelzijn dan de gangbare industrie. Zo moeten kippen meer tijd krijgen om te groeien, moeten varkens speeltjes als afleiding krijgen en is er een hoger minimum bloedijzergehalte voor kalfjes. Een extra ster wordt toegekend als het bedrijf het weer nog wat beter doet, maar nog niet voldoende om biologisch genoemd te worden. Hier moet bijvoorbeeld in ieder geval een vrije uitloop naar buiten zijn in het geval van kippen. De laatste ster staat gelijk aan biologische productie (een product heeft dan ook het Eko-keurmerk) of aan producten waarbij dieren in vergelijkbare omstandigheden leven.

Producten
Het aantal producten met een sterrenkeurmerk stijgt gestaag en is ook in de supermarkten te vinden. De dierenbescherming heeft een lijst gemaakt van alle producten waarop je het keurmerk kunt vinden.

Het sterrenkeurmerk is dus ideaal om als niet al te rijke vleeseter toch wat duurzamer bezig te zijn. Dankzij de sterren kun je ook kiezen voor iets goedkopere varianten dan biologisch vlees waarbij toch meer op dierenwelzijn is gelet. Hopelijk worden vleesproducerende bedrijven, net als restaurants, nu gestimuleerd om voor de maximale 3 sterren te gaan.

Back To Top