skip to Main Content

Samen bio boeren

Samen sta je sterker. Dus besloten 4 biologische landbouwbedrijven in het plaatsje Hemmen de handen ineen te slaan. Onze redactrice Annelie gaat bij ze op bezoek.

Biologisch boeren is in opkomst in Nederland, maar nog steeds is het percentage biologische bedrijven gering. Dit maakt het biologisch boeren er niet makkelijker op. In Hemmen, gelegen in de Betuwe, hebben diverse bedrijven de handen in elkaar geslagen. Nieuwsgierig geworden hoe biologisch boeren er aan toe gaat, besloot onze redactrice er eens een kijkje te nemen.

Niet ver van Wageningen, tussen de twee grote rivieren ligt het plaatsje Hemmen. Weidse uitzichten, koeien en landbouw bepalen het karakter van de omgeving. Het is hier dat drie biologische landbouwbedrijven plus winkel hun krachten hebben gebundeld om op een verantwoorde manier goed en lekker voedsel te produceren. Aangezien ik me altijd al afvraag hoe mijn biologische karnemelk nu beter is dan de conventionele besloot ik de bedrijven eens een bezoekje te brengen. Samen met een stel andere Wageningse studenten waagde ik me aan de fietstocht, inclusief pont overtocht, naar Hemmen

De ochtenddauw is amper opgetrokken waneer we bij “Opneij” een biologische melkveehouderij aankomen. Enthousiast en nuchter, vertelt boer Wichert ons over zijn bedrijf en zijn 60 melkkoeien. Over de melkprijs die, als je alle arbeids-, innovatiekosten, etc. erin zou verrekenen veel te laag is en over de uitdaging van het biologisch boeren. Zijn koeien krijgen amper biotica, alleen wanneer een koe zelf lijdt en dat komt volgens hem omdat hij de koe zoveel mogelijk zelf weerstand laat opbouwen. Ze zijn veel buiten, eten vooral gras en klaver (het natuurlijke voer van koeien) en voor de kalveren is er een speciale hellingstal. De mest van zijn koeien gaat op zijn eigen land en bovendien ook op dat van zijn buurman. Met hem “ruilt” hij ook percelen zodat ze met gewassen kunnen rouleren om de grond gezond te houden.

Bij deze buurman gaan we vervolgens op bezoek. Na een kopje thee om op te
warmen, laat Andre ons kennis maken met zijn bedrijf, ekoboerderij Lingehof. Hij verbouwt en rouleert hier met circa 10 verschillende gewassen, waaronder pompoenen, aardappels en uien. Zo houdt hij de grond gezond, spreidt hij zijn risico’s en zijn tijdsbesteding. Tevens vertelt hij over zijn zeer moderne GPS gestuurde systeem om zijn velden te bewerken. Ook hier staan innovatie en verbeteringen hoog in het prioriteitenlijstje.
Met toch wel iets van trots vertelt hij ons ook over zijn nieuwste gewas, lupine. Lupine wordt gezien als een zeer kansrijke kandidaat voor vleesvervangers, in Wageningen zijn onderzoekers daar druk mee bezig. Als boer is hij vooral bezig hoe de lupine goed en efficiënt te verbouwen, want dat blijkt niet op elke grond even gemakkelijk.

Nadat we ook de grote opslagruimtes hebben gezien en de prachtige onkruidwieder (werknemers liggen naast elkaar op een installatie op de tractor, deze rijdt over de velden terwijl de werknemers het onkruid liggend kunnen wieden!) hebben gezien, fietsen we een paar 100 m verder naar tuinderij de Stroom. Hier verbouwen Welmoet en Angelien een heel scala aan gewassen. We krijgen de tuinen te zien, evenals de simpele ruimte waar ze wekelijks hun kratten inpakken. Dit zijn wekelijkse groentepakketten waar omwonenden een abonnement op kunnen nemen. Ze vertellen ons dat ze zich op deze manier proberen te onderscheiden van de grote bedrijven. Ze zijn te kleinschalig om enkel te kunnen leven van de verkoop aan groothandels, daar zijn de prijzen te laag voor en hun volumes te klein.

Na drie bedrijfsbezoeken is het hoog tijd voor een pauze en een lunch. Daarvoor gaan we naar natuurvoedingswinkel de Smidse, ook onderdeel van de samenwerking. Hier kunnen we nog wat rondneuzen en wat eten voordat we weer terug fietsen richting de stad.

Terug thuis realiseer ik me hoe speciaal deze samenwerking is, maar ook hoe mooi. Met zijn allen op een gezamenlijk doel af op een zo duurzaam mogelijke manier. Dat alles zeker niet op een geiten-wollen-sokken manier, maar met voldoende ruimte voor innovatie en nieuwe ideeen. Bij mijn volgende slok biologische karnemelk denk ik aan de koeien van boer Andre, grazend in de wei. 

Back To Top