skip to Main Content

Door de redactie getest: biologische biertjes

Onmisbaar in vele studentendiëten: bier.
Daarom deze keer in de producttest: biologische biertjes.
Ook biologisch bier is prima op het terras, in de kroeg en op gezellige feestavonden te drinken, maar welke is het lekkerst?

Onmisbaar op de donderdagavondborrel, tijdens een relaxte banghangavond, op een zonnig terras: een heerlijk helder bruisend biertje. Aangezien dit voor vele studenten een onmisbaar voedingsmiddel is besloten we als redactie eens biologisch bier te testen. Want juist bij producten die je veel consumeert scheelt het een hoop als je dat duurzaam doet. Vandaar, deze keer in de producttest: 5 soorten biologisch bier. De belangrijkste conclusie, het smaakt niet veel anders dan gewoon bier, dus het is prima te vervangen (al zou kan aan het uiterlijk van de fles soms nog wat gedaan worden).

Testers:
Jeannine, Monique, François, Maarten, Norna

Producten:
Alle biertjes zijn bij Ekoplaza, een biologische supermarkt, gekocht. Het waren alle vijf vergelijkbare soorten bier om voorkeuren voor een bepaald type bier te voorkomen. De geteste biertjes waren:

  1. Müllers Lagerbier (4.6%; 33 cl; €1,15), Demeter keurmerk
  2. Kikbier (5%; 30 cl; €0,77), Eko keurmerk
  3. Gulpener Limburgs land (5%; 30 cl; €0.69), Eko keurmerk
  4. Alfa Edel Pils (5%; 50 cl; €0.99), geen keurmerk aanwezig
  5. Budels Pilsener (5%; 30 cl; €0.80), Eko keurmerk

Testcriteria:
De biertjes zijn beoordeeld op hun uiterlijk (kleur, schuimlaag, etc), geur en smaak. Alle biertjes zijn blind getest.

Resultaat:
De belangrijkste conclusie die getrokken kan worden is dat het biologische bier niet sterk verschilt van “gewoon” bier, het is even lekker, of vies. Na bekendmaking van de identiteit van het bier gaven de testers wel aan dat sommige etiketten wat afschrikwekkend zijn. Puur door het uiterlijk van de fles zouden ze, de toch lekkere biertjes, soms niet kopen.

1. Budels (cijfer: 7.8)
Dit biertje is unaniem tot winnaar gekozen, bij iedereen viel dit biertje het beste in de smaak. Het uiterlijk was “normaal”, “licht en helder” en had zelfs “enkele bubbels”. Ook over de geur waren de testers te spreken, onder andere “ruikt alsof er meer in zit”, “fruitig” en ruikt “naar zomerse terrassferen” werden genoemd. “Het is meer dan een gewoon biertje”, “wat zoetig”, “fruitig” en is een biertje “met karakter”!

2. Müllers
(cijfer: 7)
Al leek het bier niet echt op bier, maar meer op “appelsaptroebel”, over de geur en de smaak waren de testers zeker te spreken. Hij rook “fris” en “sterk” en smaakte ook nog eens “fris”. Het is een “licht terrasbiertje” met een “licht zachte smaak”, zelfs wat “fruitig”, al werd het soms ook “droog en zurig” bevonden.

3. Gulpener
(cijfer: 6.2)
Bij vrijwel iedere tester belandde dit biertje in de middenmoot. Het “bier was ver te zoeken voor de neus” en het uiterlijk was “normaal”, maar misschien “iets te geel”. Het had “op zich wel een biersmaak”, was “saai”, maar “na een avond doordrinken best ok”. Gewoon bier dus.

4. Kikbier
(cijfer: 5.6)
Dit bier werd vooral door één tester zeer slecht beoordeeld, wat de score wat drukte. Het zag er uit als een “vrij helder, licht biertje”, eigenlijk gewoon “normaal”. De geur was wat apart, geurend naar “witte wijn” en wat “chemisch”. Oordelen over de smaak varieerden van “wel oke, niet super, gewoon een biertje” tot “smaakt als kaarswas”.

5. Alfa
(cijfer: 5.4)
Ondanks het feit dat dit het enige bruisende biertje met schuimlaag was (wat natuurlijk ook aan de testglazen kan liggen) eindigt dit biertje onderaan. Bij het ruiken vervaagde de eerste positieve indruk dan ook bij enkele testers, het werd als “zuur, urineachtig” en “vluchtig” omschreven. Ook over de smaak waren de testers niet tevreden, het had “geen karakter”, was “snel drinkbier”, een “festivalbiertje” of absoluut “niet te drinken”.

Al met al is biologisch bier dus gewoon bier. Bij je volgende etentje kun je je gasten dus zonder zorgen een biologisch biertje voorzetten. Ze drinken net zo lekker weg als gewoon bier en geven bovendien nog een goed gevoel aan de drinker! Tip als je skeptische gasten hebt, schenk het bier in de keuken alvast in het glas; grote kans dat ze niet goed raden welk merk bier ze drinken!

Back To Top