skip to Main Content

Vijf stappen naar een baan in de ontwikkelingssamenwerking

Je bent jong en je wilt een baan in de ontwikkelingssamenwerking. Dat blijkt toch niet zo heel makkelijk. Vice Versa helpt je op weg met een startersspecial. Hierin persoonlijke ervaringen van starters, plus de vijf belangrijkste stappen: studie, ervaring, netwerken, solliciteren en verdieping.

Het is voor starters niet makkelijk om een baan te vinden in de ontwikkelingssector. In samenwerking met Move Your World komt Vice Versa daarom met een speciale editie die je kan helpen als je naar zo’n baan op zoek bent. Naast persoonlijke ervaringen van starters beschrijft de special de vijf belangrijkste stappen naar een baan in de ontwikkelingssamenwerking.

Stap 1: Studie
De tijd van geitenwollensokken-idealisten is voorbij. De  ontwikkelingssector vraagt om kwaliteit, expertise en een indrukwekkend curriculum vitae. Met alleen goede wil kom je er dus niet. De eerste vraag is: wat ga je studeren? Een opleiding tot ontwikkelingswerker bestaat immers niet.

Stap 2: Ervaring
Je kunt wel heel hard willen en de juiste opleiding hebben afgerond, maar theoretische kennis is niet genoeg. Wil je aan de slag in de ontwikkelingssector, dan is één ding essentieel: ervaring.

Stap 3: Netwerken
Je hebt een interessante studie afgerond en na een leuke stage weet je inmiddels dat je écht in de OS-sector wilt werken. Hoe nu verder? Het buzz word zoemt al een tijdje door je hoofd: het wordt tijd om te gaan netwerken.

Stap 4: Solliciteren
Het moment is gekomen. Je bent klaar voor het ‘echte’ werk. Tijd om te solliciteren. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot, want organisaties kunnen kiezen uit honderden geïnteresseerden. Hoe zorg je dat je opvalt?

Stap 5: Verdieping
In welke sector je ook werkt, het is altijd goed om op de hoogte te blijven. Wat gebeurt er bij andere organisaties in je vakgebied, wat zijn de onderwerpen en vragen die spelen en hoe sta je daar zelf tegenover? Ook al heb je misschien al een baan veroverd, verdieping is nodig om geïnspireerd aan het werk te blijven.

In de speciale editie van vakblad Vice Versa worden de vijf belangrijkste stappen op weg naar een baan in de ontwikkelingssector verder toegelicht. Ook komen young professionals zelf aan het woord om te vertellen over hun eigen ervaringen. Als er uit de interviews, reportages en columns één ding duidelijk wordt, dan is het wel dat in de ontwikkelingssamenwerking dé perfecte studie, dé baan of dé carrière niet bestaat. Je moet er je eigen draai aan geven. En dat is onze generatie nu net op het lijf geschreven.

Lees de startersspecial hieronder of download deze als PDF.

Back To Top