skip to Main Content

ALG-tje als avondeten?

Vegetarische spaghetti bolognese, vegetarische kip madras, vegetarische rookworst? Toekomstmuziek? Als het aan de onderzoekers van Ojah ligt is het binnenkort mogelijk, zonder dat je het verschil met de niet-vegetarische variant proeft!

Ons westerse vleesrijke dieet is vele malen milieubelastender dan een gezond vegetarisch dieet. Met de alsmaar groeiende en meer welvarende wereldbevolking wordt de vraag naar voedsel steeds groter en komt de wereld onder druk te staan om voldoende te produceren. Geen vlees eten is een van de meest eenvoudige maatregelen om druk op het milieu te verminderen. Maar ja, dat willen velen onder ons niet, want vlees is toch zo lekker en de rampzalige effecten van ons vleesrijke dieet zijn voor ons toch niet direct te zien.
Een mogelijke oplossing: vleesvervangers die net echt vlees lijken. Wetenschappers in Wageningen zijn een eind op weg om deze ideale vleesvervanger te ontwikkelen.

Persoonlijk ben ik van mening dat vleesvervangers overbodig zijn, je kunt ook prima koken zonder imitatievlees. Maar om het voor het overgrote deel van de bevolking makkelijker te maken om vegetarisch te eten zou het wel eens een ideale oplossing kunnen zijn.
Waarom zou je uberhaupt vleesvervangers eten? De belangrijkste gezondheidskundige reden is om het “tekort” aan ijzer, B-vitamines en eiwitten van het gemiste vlees te vervangen, al kun je deze ook voldoende binnen krijgen met een afwisselend vegetarisch dieet. Vleesvervangers dienen dan ook vooral het gemak, want je kunt vlees simpelweg door een soortgelijk product vervangen. Je kunt je vertrouwde recepten gebruiken en hoeft niet over voedingsstoffen na te denken.

Er zijn al vrij veel vleesvervangers op de markt, maar de omzet valt nog wat tegen [1], onder andere omdat ze waarschijnlijk niet voldoende op vlees lijken. Nieuw onderzoek uit Wageningen van de onderneming Ojah laat echter zien dat het steeds beter mogelijk is om de vezelachtige structuur van vlees, die het zo uniek maakt, na te maken. Dit is al gelukt met soja, maar omdat hier een minder duurzaam imago aan kleeft (oa. kap van tropische regenwouden in het Amazone gebied) is men ook op zoek naar andere eiwitvervangers. Lupine is een van de kansrijke kandidaten en kan gewoon in Europa verbouwd worden. Vroeger werd het zelfs op grote schaal verbouwd, maar het is in de loop der tijd verdwenen.

De lupine vezelige vleesvervanger kun je al kopen bij de vegetarische slager in Den Haag. Verder wordt het ook al gebruikt door vleesproducenten om vleesproducten duurzamer te maken. Uitbreidingsplannen liggen klaar om Nederland te veroveren met deze “ideale” vleesvervanger.
Zou de toekomstige typische Hollandse kost dan over een aantal jaar geen avg’tje maar een alg’tje – aardappelen, lupine, groente – zijn?

Oproep!
Proeft jouw vlees liefhebbende huisgenoot het verschil tussen deze nieuwe vleesvervanger en echt vlees? Test het uit en laat het ons weten via een reactie op dit artikel!

 

[1] De vegetarische slager, Volkskrant magazine, nr 519, 11-09-2010

Bron afbeelding: http://www.meatless.nl/

Overige bronnen en interessante artikelen:
http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article3051742.ece/De_vegetarische_slager.html
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/vegetarische-slager-opent-film-12696.html
http://www.eetbeeter.nl/pdf/vm.pdf
http://www.vleesmagazine.nl/nieuws/lupine-is-uitstekende-vleesvervanger-7782.html
http://www.devegetarier.nl/nieuws/ze-komen-eraan-de-lekkere-vleesvervangers
http://www.levensmiddelenkrant.nl/3004/ojah-introduceert-vleesvervanger-beeter

 

Back To Top