skip to Main Content

Duurzaamheid op het witte doek

Buiten is het donker en koud. Oftewel: tijd om in een relaxte stoel een goeie film of documentaire te kijken. IDFA, het International Documentary Film Festival Amsterdam, geeft je in november genoeg kans: 280 documentaires in verschillende bioscopen en filmzalen in de hoofdstad. Inclusief selecties van onder andere Oxfam Novib en Movies that Matter.


Documentaires zijn bij uitstek een gelegenheid om de andere kant van de wereld (letterlijk en figuurlijk) in beeld te brengen. Oxfam Novib selecteerde bijvoorbeeld drie docu’s waarin het Afrikaanse Congo centraal staat. Zoals ‘Blood in the mobile’, waarin te zien is dat er achter de productie van jouw telefoon een verhaal van armoede en conflicten schuilgaat.

Mensenrechten staan ook centraal bij Movies that Matter. Deze organisatie, een initiatief van Amnesty International, programmeert iedere maand verschillende films of documentaires in filmzalen door het hele land.
Voor IDFA heeft ook Movies that Matter twee films geselecteerd: ‘4 Days inside Guantánomo’ en ‘Prosecuter’. Bij de laatste film, een portret van aanklager van het Internationaal Strafhof Luis Moreno-Ocampo, is de hoofdpersoon na afloop aanwezig voor vragen en discussie. Ook de makers van beide films zijn na afloop te vinden in de zaal.

Green Screen

Nieuw dit jaar is een competitie voor de Green Screen Award. Twaalf docu’s over de mens en zijn leefomgeving, klimaat en duurzaamheid strijden hierin om de award en een geldprijs van €2500,00,-.
Ook is er op 22 november een Green Screen klimaatdebat, dit gaat over welke duurzame klimaatoplossingen gezocht moeten worden en welke rol documentairemakers in deze discussie kunnen spelen.

Zowel achterover leunen en naar het witte doek staren als actief deelnemen in verschillende debatten behoren dus tot de mogelijkheden op IDFA!

Tot en met 28 november 2010 in bioscopen en filmzalen in Amsterdam.
Als student betaal je in plaats van 9,00 maar 6,50 per film.
Films van Movies that Matter draaien iedere maand in tien grote Nederlandse steden, kijk voor het film- en debatprogramma op de site.

Trailer van ‘Blood in the Mobile’, een zoektocht naar de Bisie-mijn in Congo, waar mineralen worden gewonnen voor mobiele telefoons.

Back To Top